Nivelurile de colesterol variaza in functie de varsta, greutate si sex.
De-a lungul timpului, corpul unei persoane tinde sa produca mai mult colesterol, ceea ce inseamna ca toti adultii ar trebui sa isi verifice in mod constant nivelul acestuia, ideal la fiecare 4-6 ani.

Colesterolul se masoara in functie de 3 indici:

 • Colesterol total
 • LDL – „colesterolul rau”
 • HDL – „colesterolul bun”

Lupta pe care o dam majoritatea este cea de a balansa acesti indici/categorii de colesterol. In timp ce nivelul colesterolului total si LDL ar trebui mentinut scazut, a avea mai mult colesterol HDL poate oferi o anumita protectie impotriva bolilor de inima, inclusiv atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Care ar trebui sa fie nivelul colesterolului la varsta mea

Colesterolul si varsta

Cum spuneam mai devreme, nivelurile de colesterol incep sa cresca odata cu varsta. Prin urmare, medicii recomanda sa iei masuri din timp pentru a preveni niveluri periculoase de colesterol pe masura ce imbatranesti. Tratarea colesterolului poate fi mult mai dificila decat prevenirea.

La copii in general nu sunt probleme legate de colesterol, dar ar trebui totusi verificat o data sau de doua ori inainte de implinirea varstei de 18 ani.
Daca in urma controlului de rutina s-a depistat un factor de risc pentru niveluri mai ridicate de colesterol, ar trebui sa fie monitorizati mai frecvent.

De obicei, barbatii tind sa aiba niveluri mai ridicate de colesterol decat femeile, pe tot parcursul vietii.
Nivelul colesterolului unui barbat creste, in general, pe masura ce imbatraneste. Cu toate acestea, femeile nu sunt imune la colesterolul ridicat. Colesterolul unei femei creste adesea atunci cand trece prin menopauza.

Niveluri recomandate

Nivelurile sanatoase de colesterol nu variaza prea mult la adulti. Variatia provine mai degraba din cauza altor conditii de sanatate sau considerente.

Nivelurile de colesterol pentru adulti

Nivelurile totale de colesterol mai mici de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL) sunt considerate de dorit pentru adulti.

Colesterol total

Un indice intre 200 si 239 mg / dL este considerat a fi la limita de sus (mare) si un indice de 240 mg / dL sau mai mare este considerat mare.

Colesterol LDL – rau

Nivelul colesterolului LDL (rau) trebuie sa fie mai mic de 100 mg / dL. Nivelurile de 100 pana la 129 mg / dL sunt acceptabile pentru persoanele fara probleme de sanatate, dar pot fi mai ingrijoratoare pentru cei cu boli de inima sau factori de risc pentru boli de inima.

Un indice de 130 pana la 159 mg / dL este la limita de sus si 160 pana la 189 mg / dL este ridicat. Un indice de 190 mg / dL sau mai mare este considerat foarte mare.

Colesterol HDL – bun

Nivelurile HDL trebuie mentinute mai ridicate.

Un indice mai mic de 40 mg / dL este considerat un factor major de risc pentru bolile de inima.

Un indice de la 41 mg / dL la 59 mg / dL este considerat la limita inferioara.

Citirea optima pentru nivelurile HDL este de 60 mg / dL sau mai mare.

Nivelurile de colesterol pentru copii

Prin comparatie, nivelurile acceptabile de colesterol total si LDL la copii sunt diferite.

Un interval acceptabil de colesterol total pentru un copil este mai mic de 170 mg / dL.

Colesterolul total ridicat la limita pentru un copil variaza de la 170 la 199 mg / dL. Orice citire a colesterolului total peste 200 la un copil este prea mare.

Nivelul colesterolului LDL al unui copil ar trebui, de asemenea, sa fie mai mic decat cel al unui adult.

Gama optima de colesterol LDL pentru un copil este mai mica de 110 mg / dL. Limita superioara este de la 110 la 129 mg / dl, in timp ce valoarea ridicata este de peste 130 mg / dL.

Cateva sfaturi

Cea mai buna recomandare pentru copii si adolescenti de a tine sub control nivelul colesterolului este de a trai un stil de viata sanatos si activ. Aceasta include o dieta sanatoasa si exercitii fizice abundente.

Copiii sedentari, supraponderali, care mananca o dieta bogata in alimente procesate au cel mai mare risc de a avea colesterol ridicat. Copiii cu antecedente familiale de colesterol ridicat pot fi, de asemenea, expusi riscului.

In general, cu cat un adult incepe mai devreme sa traiasca un stil de viata sanatos, cu atat mai bine pentru nivelul de colesterol. Nivelurile de colesterol se acumuleaza in timp. O schimbare brusca a stilului de viata va ajuta in cele din urma, dar cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat va avea un impact mai mic asupra nivelului de colesterol.

Toti adultii ar trebui sa ramana activi si sa mentina rutine regulate de exercitii. Femeile care trec prin menopauza si adultii cu niveluri ridicate de colesterol ar putea dori sa ia in considerare medicamentele care vor ajuta la reducerea nivelului de colesterol mai rapid decat dieta de una singura.

Colesterolul ridicat la orice varsta pune o persoana in pericol de boli de inima, atac de cord si accidente vasculare cerebrale. Aceste riscuri cresc in timp, in special pentru adultii care nu iau masuri pentru a reduce acumularea de colesterol.

Cateva sfaturi legate de colesterol

Cateva optiuni de tratament

Exista metode pe care le poti folosi pentru a reduce nivelul colesterolului si a-l impiedica sa creasca.

O metoda potentiala este utilizarea modificarilor terapeutice ale stilului de viata (TLC), care include dieta, exercitiile fizice si controlul greutatii.

O alta optiune sunt terapiile medicamentoase care fie scad colesterolul, fie reduc absorbtia colesterolului.

La orice varsta, dietele sarace in grasimi saturate si grasimi trans si bogate in fibre solubile si proteine ​​sunt bune pentru scaderea acumularii de colesterol.

Dieta TLC este un plan alimentar cu continut scazut de grasimi saturate si colesterol scazut. Persoanele care il urmeaza ar trebui sa aiba un aport zilnic de mai putin de 7% din calorii din grasimi saturate si mai putin de 200 de miligrame de colesterol dietetic. Dieta TLC incurajeaza oamenii sa manance urmatoarele alimente:

 • fructe
 • legume
 • cereale integrale
 • produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi
 • peste
 • pasari de curte fara piele
 • carne slaba

In plus, dieta TLC sugereaza doar consumul de suficiente calorii pentru a mentine o greutate dorita si a evita cresterea in greutate.

Cresterea aportului de fibre solubile si alimente care contin substante naturale, cum ar fi unele margarine, poate creste, de asemenea, puterea de scadere a LDL in urma dietei.

Diverse carti despre dieta TLC sunt disponibile pentru cumparare online si pot ajuta pe cei interesati sa urmeze planul de dieta pentru a reduce colesterolul.

Gestionarea corecta a greutatii este o alta parte esentiala a scaderii colesterolului si a prevenirii acumularii acestuia. Persoanele supraponderale care isi reduc greutatea pot ajuta la scaderea LDL in acest proces.

Pierderea in greutate este deosebit de importanta pentru cei cu un grup de factori de risc care includ:

 • niveluri ridicate de trigliceride
 • niveluri scazute de HDL
 • barbati supraponderali cu o masurare a taliei mai mare de 100 cm
 • femei supraponderale cu o masurare a taliei mai mare de 89 cm

Activitatea fizica regulata de 30 de minute in majoritatea zilelor este recomandata tuturor. Acest lucru te va ajuta si la gestionarea greutatii, care la randul sau ajuta la scaderea colesterolului.

Cand acesti pasi nu sunt suficienti, poate fi necesar si tratamentul medicamentos. Exista mai multe tipuri de medicamente care scad colesterolul, inclusiv:

 • Statine. Aceste medicamente blocheaza ficatul sa produca colesterol.
 • Sechestranti ai acidului biliar. Aceste medicamente reduc cantitatea de grasime absorbita din alimente.
 • Inhibitori ai absorbtiei colesterolului. Aceste medicamente scad trigliceridele din sange si reduc cantitatea de colesterol absorbit din alimente.
 • Unele vitamine si suplimente, cum ar fi niacina, disponibile online, impiedica ficatul sa elimine HDL si sa scada trigliceridele.
 • Acizi grasi omega-3. Acesti acizi cresc nivelul HDL si scad trigliceridele. Exista o gama de acizi grasi Omega-3 disponibili online.

Cel mai bun tratament pentru scaderea nivelului de colesterol implica o serie de metode diferite, inclusiv stilul de viata si dieta. In cele din urma, un medic este cea mai buna persoana cu care sa vorbesti pentru a-ti da seama de cel mai bun mod prin care iti poti reduce nivelul colesterolului rau.

 1. Am mai citit că pe lângă rolul pe care îl are de a ajuta la formarea straturilor protectoare de către membranele celulare din corp, colesterolul este utilizat și pentru secreția de bilă (ajută la digestia alimentelor). Mai este necesar și pentru producția de hormoni, dar și a vitaminei D.

Lasa un comentariu