Urmarea unei diete pe baza de plante a devenit in ultima perioada din ce in ce mai populara.
Desi aceste regimuri alimentare sunt considerate pe scara larga ca fiind o alegere sanatoasa, miturile referitoare la diverse aspecte ale acestor diete abunda. Caci, la fel ca orice lucru care nu este intocmai ce ar face majoritatea, tinde sa incurajeze in mod involuntar diversele conceptii gresite.

Dietele vegetariene si vegane – 5 mituri medicale explicate

Haide sa vedem, in cele ce urmeaza, care sunt 5 dintre cele mai des intalnite afirmatii despre dietele vegane si vegetariene si daca sunt adevarate sau nu.

Mitul #1 – Dietele pe baza de plante sunt intotdeanuna mai sanatoase

In ultimii ani, tot mai multe studii au demonstrat legatura dintre consumul de carne rosie si o sanatate mai precara. Spre exemplu, consumul de carne rosie este asociat cu cancer de colon, obezitate, boli de inima si diabet.

De aici, am putea trage concluzia ca o dieta fara carne este mai buna pentru organism. Dar, la fel cum nu toata carnea este rosie, nu toate dietele vegane si vegetariene sunt sanatoase.

Pentru a intelege la ce ne referim, vom da un exemplu mai extrem: daca o persoana ar manca numai cipsuri din cartofi, ar fi vegana, dar, cu siguranta nu va fi plina de vitalitate, energie si sanatate.

Ca si in cazul oricarei diete, depinde in totalitate de ceea ce mancam.

In plus, carnea alba si pestele nu sunt asociate cu aceleasi probleme de sanatate pe care le-ar aduce carnea rosie si cea procesata.

Mitul #2 – Veganii si vegetarienii nu pot obtine suficiente proteine

Acesta este probabil, cel mai comun dintre toate miturile despre care discutam astazi. Dar este totusi un mit. Pentru ca, in lumea plantelor, sunt suficiente proteine.

Pentru persoanele care le consuma, produsele lactate si ouale sunt bogate in proteine.

Dar si cei vegani si vegetarieni au o serie de optiuni: tofu, linte, naut, fasole, spelta, spirulina, quinoa, ovaz, orez salbatic, seminte si nuci.

Chiar si unele legume contin proteine, inclusiv spanacul, sparanghelul, broccoli, anghinare, cartofi, mazare, varza de Bruxelles si cartofi dulci.

Legat de acest mit este si cel conform caruia nu poti construi masa musculara fara consumul de carne.
Pe scurt, cel mai important nutrient pentru construirea masei musculare este proteina, care poate fi gasita din abundenta si in regnul vegetal.

Mitul #3 – O dieta pe baza de plante iti asigura o silueta de invidiat

Din pacate, nu. Asa cum spuneam mai sus, nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel de sanatoase.

Chiar daca urmezi o dieta vegana sau vegetariana, este incredibil de usor sa consumi mii de calorii zilnic, fara ca nici una sa fie provenita de la produse animale.

Cheia pierderii in greutate este o dieta sanatoasa si echilibrata, combinata cu exercitii fizice regulate si nici una dintre acestea nu necesita evitarea produselor de origine animala.

Sunt totusi demne de remarcat dovezile ca urmarea unei diete pe baza de plante care sunt asociate cu pierderea in greutate. De exemplu, o recenzie publicata in Translational Psychiatry explica:

„Am gasit dovezi solide pentru efectele benefice pe termen scurt pana la moderat ale dietelor pe baza de plante fata de dietele conventionale […] asupra starii de greutate, a metabolismului energetic si a inflamatiei sistemice.”

Aceasta constatare a fost valabila pentru participantii sanatosi, persoanele cu obezitate si persoanele cu diabet de tip 2.

Mitul #4 – Produsele lactate sunt esentiale pentru sistemul osos si sanatatea lui

Produsele lactate nu sunt esentiale pentru oase puternice, dar calciul este. De fapt, calciul este importnat pentru o serie de functii corporale, inclusiv mentinerea tensiunii arteriale, contractia musculara, transmiterea semnalelor de-a lungul nervilor si coagularea sangelui.

Prin urmare cei vegani si vegetarieni trebuie sa se asigure ca iau suficient calciu din surse vegetale.

La fel ca si in cazul proteinelor, exista diverse surse de calciu in lumea plantelor: soia, fasole, linte, mazare, spanac, napi, smochine, seminte de in, chia, seminte de susan, alge marine, migdale.

Mitul #5 – Nu poti obtine suficienta vitamina B12 printr-o dieta bazata pe plante

Acesta este un mit. In timp ce veganii iau adesea suplimente de B12 pentru a se asigura ca au niveluri adecvate, vegetarienii au o multime de alte optiuni.

Vegetarienii pot obtine B12 din oua si produse lactate, inclusiv din branza.

Intre timp, o serie de alimente prietenoase cu veganii sunt imbogatite cu B12, inclusiv unele cereale, tofu, lapte vegan si creme tartinabile.

B12: O parte interesanta

Vacile au nevoie si de B12 si se bazeaza pe bacteriile intestinale pentru a o produce.

Pentru a produce B12, bacteriile intestinale au nevoie de cobalt, pe care o vaca il obtine in mod normal din pasunat. Cu toate acestea, multe vaci destinate sa devina carne isi petrec doar inceputul vietii in pasune, inainte de a fi aduse inauntru, unde sunt hranite cu cereale.

Din cauza acestei diete nenaturale, bacteriile lor intestinale sunt lipsite de cobalt si nu pot produce B12.

Dar vaca are inca nevoie de B12 pentru a fi sanatoasa si a se dezvolta, fermierii trebuie sa ii ofere fie suplimente de cobalt, fie de vitamina B12.

Deci, chiar si un fanatic al carnii rosii, este probabil sa-si obtina B12 din suplimente – dar, in cazul lui, este prin intermediul unei vaci.

In concluzie…

Exista si vor exista mereu pareri pro si contra diverselor diete alimentare – important este sa te documentezi si, eventual, sa discuti cu un medic inainte de a face alegerea unui anume tip de regim alimentar.

Fiecare dieta are plusuri si minusuri, dar, din fericire, astazi exista suficiente materiale si studii despre dietele vegane si vegetariene astfel incat sa te poti informa corespunzator si sa minimizezi orice riscuri aparute in urma unei astfel de schimbari importante.

Lasa un comentariu