Sfaturi utile pentru întărirea imunității

O imunitate scăzută înseamnă o rezistență mai redusă a organismului față de virusuri, bacterii, paraziți sau diverse alergii. Adesea imunitatea scăzută este o cauză a îmbolnăvirilor sau a tratamentelor costisitoare și de lungă durată. Ceea ce fiecare dintre noi trebuie să încerce să facă este să mențină un sistem imunitar puternic, echilibrat, care va ajuta la protejarea de infecții bacteriene, fungice sau virale.

Care sunt cauzele imunității scăzute?

Există numeroase motive pentru care imunitatea poate ajunge la un nivel scăzut. Poate fi vorba despre stresul fizic sau psihic, odihnă necorespunzătoare și tulburări ale somnului, oboseala în exces, unele tratamente medicamentoase și chiar și obiceiurile alimentare nesănătoase. Sedentarismul sau kilogramele în plus pot să slăbească de asemenea imunitatea. Toate acestea afectează într-o oarecare măsură sistemul imunitar, slăbindu-l și făcându-ne mai predispuși la contactarea unor boli sau alergii.

Cum poate fi întărită imunitatea?

Din fericire, există și sunt la îndemâna oricui remedii care ajută la întărirea imunității. Este vorba de produse naturiste, care reprezintă un aliat puternic în prevenirea și chiar contracararea diverselor boli și afecțiuni, prin întărirea sistemului imunitar.

Înarmați din natură, vom reuși să ținem la distanță bolile și să creștem rezistența organismului la atât de numeroșii factori externi nocivi. În rândurile următoare vă oferim câteva exemple de plante care pot contribui la un sistem imunitar mai puternic, având acțiuni variate.

Cimbrișor – denumit odinioară „antibioticul săracului” datorită numeroaselor sale proprietăți și acțiuni terapeutice, cimbrișorul își dovedește utilitatea în următoarele situații:

 • Se poate folosi la tratarea răgușelii, a tusei convulsive sau chiar a bronșitei. Conține un ulei volatil care, atunci când cimbrișorul se utilizează la prepararea de ceai, are proprietăți expectorante, calmând în același timp spasmele căilor respiratorii.
 • Ceaiul de cimbrișor are și proprietăți antiseptice, acționând asupra rinichilor și ficatului, îmbunătățindu-le starea de funcționare.
 • Poate fi un excelent tonic pentru cei care suferă de anemii.
 • Poate sa calmeze sistemul nervos, poate să ajute în cazul stărilor de oboseală, a migrenelor sau stărilor de slăbiciune, având un efect ușor sedativ.

Mușețel – în unele regiuni este denumit „floarea raiului”, datorită proprietăților atât de benefice. Iată cum poate să ajute:

 • Infuzia cu mușețel poate ține la distanță depresia, stresul și favorizează o stare de bine.
 • Ajută la tratamentul unor afecțiuni din cele mai diverse – răceli, stări gripale, inflamații ale căilor respiratorii, inflamații ale mucoasei stomacului și intestinelor, etc.
 • În combinație cu cimbrul, musețelul administrat sub formă de infuzie devine un agent tonifiant puternic, în special la schimbările de sezon, când imunitatea primește lovituri puternice.

Echinaceea – o altă plantă-minune care are proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, vitaminizante și mineralizante. Iată cum acționează și ce proprietăți benefice are:

 • Ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii, prin proprietățile puternice antivirale care favorizează procesul de vindecare în cazul gripei sau răcelilor.
 • Contribuie semnificativ la înlăturarea stărilor de slăbiciune fizică, apărute din cauze diverse: supraoboseală, surmenaj, privare de odihnă, etc.
 • Stimulează și îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal, ajutând considerabil procesul de transformare a alimentelor în substanțe nutritive.

Cătină – proprietățile și beneficiile acestei plante i-au adus și denumirea de „ginseng românesc”. O modalitate frecventă de preparare care fructifică beneficiile cătinei este ceaiul. Iată ce beneficii pot rezulta din consumul de ceai de cătină:

 • Întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte mai eficient împotriva diverselor afecțiuni.
 • Are acțiune antioxidantă, contribuind la anihilarea radicalilor liberi și protejând organismul de acțiunea nocivă a substanțelor toxice.
 • Contribuie la reglarea activității sistemului digestiv, fiind de un real ajutor pentru cei care au probleme cu tranzitul intestinal.
 • Are un efect vitaminizant și revigorant, prin conținutul ridicat de vitamine și minerale.

Acestea ar fi doar câteva exemple, lista plantelor, produselor și suplimentelor naturiste ce ajută la întărirea imunității fiind de fapt mult mai lungă. Magazinele naturiste din Asociația Quasar – asociatiaquasar.ro – reprezintă o sursă de încredere pentru astfel de remedii naturiste care ajută corpul să treacă mai ușor peste perioadele dificile, întărindu-i imunitatea.

Lasa un comentariu