Genul Mimosa, Familia Fabaceae, cuprinde peste 400 de specii de plante. Dintre toate acestea, doua se remarca datorita multitudinii de beneficii pe care le aduc asupra sanatatii noastre. Este vorba de spre Mimosa pudica, cunoscuta si sub denumirea populara de rusinoasa, Mimosa hostilis (Mimosa tenuiflora), recunoscuta sub numele de arborele pielii.

Avand in vedere ca fac parte din aceeasi familie, caracteristicile morfologice sunt aproximativ asemanatoare. Insa, cele 2 plante pot face minuni pentru sanatate, actionand in zone diferite. In cele ce urmeaza va vor fi prezentate mai in detaliu efectele miraculoase pe care aceste 2 specii le au asupra sanatatii.

Mimosa pudica – medicament universal pentru corp si minte

Cunoscuta in popor si sub denumirea de rusinoasa, Mimosa pudica este considerata a fi un medicament puternic pentru mai multe tipuri de afectiuni, cu rezultate vizibile de acum multi ani in urma. Mai exact, acum 5000 de ani, in India, rusinoasa era folosita in medicina ayurvedica-una din cele mai vechi practici de medicina din lume.

Unul dintre efectele miraculoase ale acestei plante se refera la serul anti-venin pe care il detine in radacina. Extractiile apoase s-au dovedit a fi uimitoare in lupta impotriva veninului letal al cobrei monoculate, specia Naja kaouthia.

Totodata, Mimosa pudica este un bun antiparazitar, dar si antiinflamator. Poate calma ulcerele, spori vinderarea ranilor si chiar diminua durerile articulare si artrita, atunci cand este folosita in intregime – frunze, flori, seminte, radacina, tulpina. Dupa cum s-a mentionat si in subtitlu, aceasta planta este si un bun anti-depresiv. S-a demonstrat in timp ca folosirea sa in intregime poate trata chiar si cancerul.

Imbunatatirea memoriei, tratarea si vindecarea hemoroizilor, tratarea prolapsului uterin sunt alte miracole pe care aceasta planta „timida” le poate face.

Arborele pielii – Mimosa hostilis sau Mimosa tenuiflora

Mimosa hostilis si Mimosa tenuiflora reprezinta specii sinonime pentru planta din Familia Fabaceae recunoscuta in popor sub denumirea de arborele pielii. Aceasta este un arbust despre care oamenii spun ca este mereu verde – acest fapt datorandu-se proprietatii sale speciale de refacere rapida a epidermei.

Acest arbust a primit denumirea de arborele pielii in urma cutremurului din anul 1984, petrecut in Mexic, urmat de o explozie puternica. Beneficiile sale uimitoare de a reface tesuturile umane au fost cel mai bine puse in valoare in acel moment de impas – arborele pielii salvand viata oamenilor raniti de pe urma exploziei.

Cum a reusit un mic arbust sa faca toate aceste lucruri? Ei bine, Mimosa tenuiflora are in compozitie o multime de taninuri cu proprietati calmante si saponine, substante de ordin vegetal cu proprietati antimicrobiene, cicatrizante si antiinflamatorii.

Totodata, extractul standardizat din scoarta arbustului are efect astringent – opreste sangerarea ranilor, grabeste vindecarea si formeaza tesuturi noi intr-un timp foarte scurt. Cum face toate acestea? Arbustul stimuleaza productia de colgen atunci cand intra in contact cu corpul nostru, maniera prin care grabeste vindecarea ranilor fara a lasa cicatrici.

De exemplu, radacina arbustului poate fi folosita ca anestezic aplicat direct pe zonele arse ale corpului. Efectul sau dureaza 2-3 ore, iar in cursul a 2-3 saptamani pielea va fi regenerata complet. Aceasta s-a dovedit a fi un aliat de temut si in lupta impotriva acneei, herpesului si psoriazisului. Fara sa ne dam seama, regasim radacina acestui arbust pe lista de ingredinte a multor produse cosmetice din comert.

Stiati ca intr-un oras din Brazilia, locuitorii folosesc scoarta arbustului pentru a trata tusea?

Alte substante ce sporesc efectele uimitoare ale acestui arbust sunt saponozidele, zaharidele, polifenolii, catechinele, flavonele, fitosterolii. Bineinteles, Mimosa hostilis ramane un arbust ce s-a facut remarcat datorita rapiditatii cu care poate ajuta la videcarea numeroaselor tipuri de arsuri. Regasiti aici una dintre cremele minune a carei ingredient principal este “Mimosa” Kotys: https://asociatiaquasar.ro/produs/mimosa-kotys-crema-pentru-piele-iritata-sensibila-sau-deteriorata/.

Etichete: ,

Lasa un comentariu