Ce face ca alimentele organice sa fie „organice”?

Alimentele organice nu mai sunt o piata de nisa.

Vanzarile de produse alimentare ecologice in Uniunea Europeana s-au dublat in ultimul deceniu – de la 16,3 miliarde EUR in 2008 la 37,4 miliarde EUR in 2018 – si cererea continua sa creasca.

Cu toate acestea, multi europeni inca nu sunt siguri de ceea ce inseamna cu adevarat „organic”. Este natural? Nu contine pesticide? Cultivate pe plan local?

Ei bine, nu exact. Iata cateva dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca produsele alimentare pentru a fi considerate ecologice in UE:

  • Fara ingrasaminte sintetice

Ingrasamintele naturale, cum ar fi compostul si derivatii din alge marine, sunt esentiale pentru mentinerea solului fertil si sanatos.
Deci, alimentele organice trebuie cultivate cu aceste produse, mai degraba decat ingrasaminte sintetice care sunt utilizate in agricultura conventionala si care tind sa fie fabricate din ingrediente chimice mai dure, inclusiv compusi de azot, fosfor si potasiu.

Agricultura ecologica imbunatateste structurile si calitatea solului si imbunatateste biodiversitatea. Studiile au aratat ca agricultura ecologica prezinta cu 30% mai multa biodiversitate in campuri„, explica Elena Panichi, sef de unitate la DG Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI).

  • Fara pesticide sintetice

Fermierii trebuie sa lupte impotriva buruienilor si daunatorilor. Fermierilor organici li se permite sa foloseasca pesticide derivate natural, fabricate din plante, animale, microorganisme sau minerale.

„Aceste substante chimice sunt de origine naturala. De exemplu, uleiurile esentiale, extractele de plante, care sunt enumerate in regulamentul relevant si sunt autorizate, in urma unui proces care implica un comitet stiintific pentru a evalua efectul asupra mediului„, spune Panichi.

Fermele organice au, de asemenea, tehnici precum rotatia culturilor sau plantarea diferitelor culturi pe acelasi teren, pentru a ajuta la prevenirea bolilor transmise de sol.

Pradatorii naturali, precum buburuzele, pot fi, de asemenea, o metoda eficienta de combatere a daunatorilor.

Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca doar pentru ca ceva este „natural”, nu il face automat inofensiv nici pentru oameni, nici pentru mediu.

  • Fara OMG-uri

Pentru a fi certificate ca „organice”, alimentele nu pot contine produse obtinute din culturi modificate genetic.

Aceasta regula este aceeasi atat pentru produsele de origine vegetala, cat si pentru carnea organica si alte produse provenite de la animale. In plus, animalele trebuie crescute cu furaje 100% organice.

  • Antibioticele trebuiesc folosite ca ultima solutie

Animalele pe care le mancam sau ale caror produse le consumam trebuie sa fie sanatoase. Multi fermieri conventionali folosesc in mod obisnuit antibiotice pentru prevenirea bolilor. Acestea pot insa sa ajunga in lantul alimentar.

Antibioticele excesive nu sunt bune pentru oameni sau animale, deoarece pot ajuta la crearea unor bacterii mai rezistente. Rezistenta antimicrobiana este o preocupare globala. In fiecare an, aproximativ 33 000 de persoane mor in UE, din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

In fermele ecologice, utilizarea antibioticelor este sever restrictionata. Fermierii controleaza bolile prin limitarea numarului de animale pe care le cresc si folosind metode precum o dieta sanatoasa pentru animalele lor. Li se permite sa utilizeze antibiotice numai atunci cand este absolut necesar pentru sanatatea unui animal, pentru a evita suferinta si atunci cand remediile naturale, cum ar fi medicamentele fitoterapeutice si homoeopate, nu sunt eficiente.

Daca in cresterea conventionala a animalelor, uneori antibioticele sunt administrate ca instrumente preventive, in cea organica, antibioticele pot fi administrate in ultima instanta daca nu exista alte metode de interventie”, explica Panichi.

Cu toate acestea, studiile au aratat ca utilizarea antibioticelor in ferme este in declin. Vanzarile de antibiotice pentru animale in UE au scazut cu peste 34% intre 2011 si 2018.

  • O atentie sporita catre bunastarea animalelor

Fermierii ecologici trebuie sa asigure conditiile de mediu necesare animalelor pentru a-si exprima comportamentul natural, cum ar fi spatiul exterior adecvat. Acest lucru nu este obligatoriu in agricultura conventionala.

Exista reguli suplimentare, cum ar fi interzicerea tinerii in custi sau a mutilarii, cu exceptia cazului in care este absolut necesar din motive de sanatate.

Cum poti fi sigur ca mancarea pe care o cumperi este de fapt organica?

Cel mai sigur mod de a stii daca un produs este organic este daca are inscriptionat pe ambalaj logo-ul oficial al UE:

Frunza alba pe fond verde inseamna ca au fost respectate normele UE privind productia, prelucrarea, manipularea si distributia si ca produsul contine cel putin 95% ingrediente organice.

Aceasta sigla poate fi utilizata numai pe produse care au fost in prealabil certificate de o agentie sau organism autorizat de control.

Unele tari si-au creat, de asemenea, propriile logo-uri care sa desemneze produsele organice – totusi acestea sunt optionale si complementare frunzei UE.

Noi reguli pentru 2022

Regulile UE privind protectia ecologica se vor schimba in curand. In 2022, Europa va avea o legislatie cu controale mai stricte.

Panichi crede ca va aduce o „imbunatatire substantiala” sectorului organic.

Trebuie sa avem in vedere ca noua legislatie organica nu este o revolutie, ci este o evolutie a legislatiei organice care a inceput in ultimii ani si care a continuat sa evolueze impreuna cu sectorul”.

Noua legislatie va armoniza normele pentru producatorii din afara UE si producatorii din UE. De asemenea, va simplifica procedurile pentru fermele mici pentru a atrage noi producatori, datorita unui nou sistem de validare a grupului.

Se asteapta ca lista alimentelor organice sa creasca, cu adaugarea de produse precum sare si pluta. Posibilitatea certificarii insectelor ca organice este, de asemenea, asteptata in reguli.

Sursa: www.euronews.com

Lasa un comentariu