Copacii nu numai ca filtreaza deseurile, dar ei pot beneficia si de nutrienti suplimentari

Salcia ar putea reprezenta o modalitate durabila (si frumoasa) de tratare a apei uzate

La fel ca majoritatea celorlalte lucruri din viata noastra de zi cu zi, criza climatica „streseaza” sistemele de drenare a apelor pluviale si gestionarea apelor uzate – in special in orasele mari.

Pe masura ce precipitatiile intense si inundatiile cresc pentru multe zone, tot ce acceseaza apa copleseste sistemele municipale de gestionare a apelor pluviale.
Acest lucru poate duce la necesitatea unor sisteme de rezerva in cazul scurgerilor de „contaminanti precum gunoi, substante nutritive, sedimente sau bacterii in caile navigabile locale”, care scad calitatea apei si chiar ameninta aprovizionarea cu apa potabila conform Agentiei SUA pentru Protectia Mediului.

Numai in America de Nord exista multa apa de procesat si curatat. Canada trateaza si elibereaza sase trilioane de litri (peste 1,5 trilioane de galoane) de apa uzata municipala in mediu in fiecare an.
Un alt miliard de litri de canalizare netratata este apoi deversat in apele de suprafata curate cand furtunile depasesc sistemele si instalatiile de tratare, ducand la contaminarea apei.
Facilitatile de tratare a apei din Statele Unite proceseaza peste 34 de miliarde de galoane (peste 128 de milioane de litri) in fiecare zi, relateaza EPA.

Dar, ramane intrebarea: este modul in care tratam in prezent apele uzate cel mai bun mod de a o face?

O echipa de cercetatori din diverse universitati din Canada si Marea Britanie au gasit o solutie durabila – plantarea salcilor.

Grupul a investigat o plantatie de salcii din Quebec si a constatat ca acesti copaci minunati au putut filtra peste 30 de milioane de litri de apa uzata primara pe hectar in decursul a trei ani.
Ei si-au publicat concluziile in revista Science of The Total Environment, revizuita de colegi.

Invatam in continuare cum acesti copaci pot tolera si trata astfel de volume mari de ape uzate, dar setul de instrumente fitochimice complexe al salciei ne ofera indicii interesante”, a spus Eszter Sas, autorul principal al studiului si doctorand la Universitatea de Montréal, intr-un comunicat.
Se pare ca zgariem inca doar suprafata complexitatii chimice naturale a acestor copaci, care ar putea fi valorificata pentru a aborda problemele de mediu”.

Frédéric Pitre, unul dintre autorii seniori ai studiului si profesor la Universitatea de Montréal, a explicat ca echipa a fost incantata sa vada cat de eficiente au fost salciile la filtrarea apelor uzate. Cercetatorii au folosit un sistem de irigatii pentru a aduce apa la copaci pentru observare.

Am instalat sonde sub copaci pentru a vedea daca a existat o anumita levigare a apelor uzate si toate acestea au fost capturate de copaci … este cu adevarat impresionant”, spune el.

Deci, ar trebui sa incepem sa trecem de la facilitatile moderne de tratament la acri pe acri de copaci?

In timp ce aceasta cercetare probabil ca nu este inca pregatita sa preia sistemul nostru de canalizare, plantarea mai multor salcii are mai multe avantaje decat capacitatea lor de a curata deseurile, spune Pitre.

Putem spune ca da, cultivam copaci in loc sa cultivam altceva, dar putem profita si de asta pentru a produce ceva de valoare crescuta”, spune Pitre. „Creeaza un mediu pentru pasari si insecte … creste biodiversitatea si racoreste zona – creeaza insule verzi in loc de insule de caldura„.

Natiunile Unite estimeaza ca peste 80% din apele uzate generate de activitatea umana sunt deversate netratate in ecosistem, ducand la tot felul de dileme de sanatate publica pe tot globul. Pentru a combate acest lucru, cercetatorii precum Pitre spera ca cercetarile lor pot duce la experimente si descoperiri cu alte plante care sunt potrivite pentru tratarea apelor uzate in multe clime – inclusiv tropicale.

Dincolo de doar filtrarea apei, salciile au produs substante chimice „verzi” extractibile care s-au „imbogatit” prin procesul de filtrare a apelor uzate. S-a constatat ca aceste substante chimice au „proprietati antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii si antimicrobiene semnificative”, au descoperit cercetatorii.
Aceste substante chimice ar putea fi utilizate pentru a inlocui ceea ce este in principal o industrie chimica bazata pe petrol cu ​​bioenergie regenerabila si chimie verde.

Acum, Pitre si echipa sa se aventureaza peste deseurile noastre menajere, in deseuri industriale si mai greu de curatat, pentru a vedea cum se pastreaza speciile antice de copaci.

Suntem destul de convinsi ca apele uzate pot fi tratate eficient [cu salcii]”, spune Pitre. „Ne-am extins aria de acoperire, incercam sa vedem daca salciile pot curata si mai multe ape contaminate cu deseuri industriale … de exemplu, analizand contaminantii emergenti – acolo se desfasoara cercetarea acum.”

Lasa un comentariu