Sergio Gamberini, proprietarul companiei de echipamente de scufundari Ocean Reef Group, a inventat sere subacvatice in care pot fi cultivate plante.
Experimentul sau a fost un succes si spune ca este foarte potrivit pentru tarile de coasta care au un climat uscat sau sunt in preajma deserturilor.
Numita „Gradina lui Nemo”, ferma subacvatica este formata din 6 emisfere, in care cresc diverse plante, fixate la o adancime de 8 metri in Marea Ligurica. Proiectul se concentreaza pe dezvoltarea de metode alternative in agricultura, bazate pe principiile durabilitatii. Scopul inovatiei este de a gasi un sistem care sa nu necesite costuri de constructie excesive, si care sa fie divers si productiv la nesfarsit.
Busuioc cu gust mai bun si aroma deosebita
Potrivit Sunday Times, serele arata ca orase extraterestre dintr-un film science fiction, dar reprezinta un potential raspuns la crizele agricole pentru viitorul Pamantului.
Cele sase biosfere aeriene, scufundate la 90 de metri de coasta Noli, langa Genova, cresc o varietate de plante precum varza rosie, salata, fasole, capsuni, inclusiv ingredientul principal in bucataria italiana – busuiocul, care este folosit pentru a face faimosul pesto.
Busuiocul rezultat nu numai ca avea un gust mai bun, dar, in mod surprinzator pentru gradinari, avea o aroma clar mai profunda.
Pentru a incepe sa cultive legume adanc in mare, bula a fost umpluta cu aer, iar in interior au fost puse cutii cu rasaduri. Au urmat senzorii care monitorizeaza microclimatul din interiorul bulei subacvatice. Si, in cele din urma, camere de supraveghere video pentru ca oamenii sa le poata viziona si sa se bucure.
Un mediu fara daunatori
Inovatia, cunoscuta sub numele de „Gradina lui Nemo”, a fost creata in 2012. Ideea lui Sergio Gamberini a fost sa creeze o metoda durabila de productie a plantelor in largul coastelor tarilor care sufera de climat uscat.
Potrivit acestuia, in adancul marii, plantele sunt salvate de schimbarile climatice puternice de pe suprafata pamantului. Si experimentele arata ca plantele cresc mai repede sub apa si ca rasadurile supravietuiesc cu apa de mare distilata.
Lumina soarelui intra in cupolele de aer si in interior devine mai calda decat temperatura apei marii. Acest lucru face ca picaturile de condens sa apara in interiorul serelor si astfel sa mentina umiditatea necesara cresterii plantelor.
Spatiul subacvatic este o conditie pentru o temperatura constanta, cu care plantele retin caldura noaptea cu o diferenta de aproximativ 3-4 grade.
Nu in ultimul rand, este un mediu fara daunatori care nu permite utilizarea pesticidelor. Asa-numitele „biosfere” sunt observate zilnic de o echipa de scafandri specializati, ale caror corpuri raman pe jumatate in apa atunci cand se afla in ele.
Diferite ca marime si ancorate la o adancime de aproximativ 8-9 metri, serele dispun de cele mai moderne echipamente. Cu toate acestea, nu deranjeaza mediul inconjurator, fiind dotat cu panouri solare, iluminat cu gheata pentru vizionari nocturne, WiFi, o serie de camere si senzori, astfel incat sa fie posibila monitorizarea 24 de ore pe zi, pe uscat.
Primele idei care au reprezentat fundatia proiectului
Dar primii pasi sunt intotdeauna mai dificili si „Gradina lui Nemo” nu este lipsita de obstacole. Primele fundatii ale proiectului au fost distruse de scurgeri si s-au destramat dupa putin timp.
Costul anual al acestei metode inovatoare este de zeci de mii de euro, care sunt partial platite prin CrowdFunding. In fiecare an, proiectul creste, deoarece imbunatatirile structurii si tehnologiei au creat noi aplicatii.
Asadar, astazi, „Gradina lui Nemo” are un anumit succes in afara industriei alimentare. In afara de o sera subacvatica, este si o noua atractie turistica, si de asemenea, folosita ca laborator subacvatic si observator. Mai multe companii farmaceutice angajeaza „baloane” pentru cercetare si au descoperit ca plantele cultivate sub apa contin de doua ori mai mult ulei esential decat cele cultivate pe uscat.
Cu toate acestea, Gamberini si asociatii sai inca se intreaba daca exista un viitor in aceste activitati secundare de cultivare a plantelor si legumelor. Sunt aceste instalatii interesante pentru statiuni si ecoturism si vor oferi oamenilor o experienta unica.
Pot fi utilizate instalatiile in alte scopuri – o ferma piscicola sau statii subacvatice pentru monitorizarea vietii salbatice, deoarece, conform observatiilor lor, multe animale marine au inceput spontan sa locuiasca zona din jurul serelor.
Urmatoarea provocare a echipei, este realizarea unui produs comercial, adica, sa produca mini sere pentru inspectarea plantelor din acvariu. In prezent, creatorii incearca sa simplifice designul pentru a reduce nevoia ca scafandrii sa coboare. De asemenea, in planurile lor se afla si ideea de a crea ingrasaminte din alge uscate, precum si de a-si diversifica ferma subacvatica cu alte tipuri de culturi. Acum putem privi oceanele ca o resursa care are nevoie de protectie durabila. Si le putem explora, de asemenea, ca o alternativa la agricultura traditionala.
Viitorul agriculturii
Marea ofera in mod natural temperaturi ideale pentru cresterea plantelor, dar cresterea plantelor sub apa este mai mult decat atat. Potrivit lui Fontanesi, mediul subacvatic nu numai ca protejeaza culturile, dar protejeaza si plantele. „Este un laborator si nimic nu poate ajunge la planta decat daca vine din exterior”, spune el.
In prezent, Nemo’s Garden este in primul rand un laborator de cercetare subacvatica, dar securitatea alimentara in zonele de coasta (cu alte ferme de acest tip) este de asteptat sa creasca in viitor.
Prima ferma subacvatica din lume, Nemo’s Garden, a inceput sa cultive fructe si legume dupa o lunga pauza din cauza pandemiei. Ferma a fost infiintata in 2012 si a cultivat ierburi, salate, rosii, dovlecei, fasole, ciuperci, aloe vera si capsuni.
In octombrie 2019, proiectul a fost grav avariat de un uragan si au vrut sa il inchida. Si din cauza restrictiilor din timpul pandemiei, angajatii nu au mai vizitat serele subacvatice timp de cateva luni. In ciuda tuturor dificultatilor, ferma era inca deschisa, iar cercetatorii au continuat sa lucreze.
In fiecare an deschid noi oportunitati pentru biosfera. Acestea sunt ecoturismul, piscicultura, cresterea algelor si utilizarea fermei ca laboratoare de cercetare sau statii subacvatice pentru a monitoriza cercetarea faunei salbatice.
Exista regiuni in care agricultura traditionala este imposibil de dezvoltat. Cel mai adesea exista un tarm stancos si sterp, frumos si salbatic, dar nepotrivit pentru cultivarea de legume sau altceva.
Astfel, utilizarea marii blande in loc de terenul stancos inconfortabil – poate deveni o alternativa la serele cu efect de sera, care totusi – aglomereaza pamantul si unde deja nu mai exista loc.
Sursa: euronews.com