Mai mult de jumatate dintre europeni nu inteleg pe deplin datele de pe etichetele produselor alimentare, contribuind astfel la risipa anuala a 88 de milioane de tone de alimente comestibile si necomestibile.
Aceasta este echivalenta cu 173 de kilograme de persoana si se estimeaza un cost de 143 de miliarde de euro.

O mai buna intelegere a marcajelor privitoare la data de pe alimente ar putea contribui la reducerea cu pana la opt milioane de tone de deseuri alimentare in UE in fiecare an, potrivit Comisiei Europene. Neintelegerile legate de etichetarea alimentelor reprezinta 10% din totalul deseurilor.

Intr-un studiu din 2015, Flash Eurobarometrul 425 al UE i-a intrebat pe europeni daca stiu ce inseamna „use by” / „a se folosi pana la”. Mai mult de jumatate au gresit.

mentiunile referitoare la data inscriptionata pe un aliment

Care este diferenta intre „use by” („a se folosi pana la”) si „best before” („a se consuma de preferinta pana la”)?

  • „use by” („a se folosi pana la”) – iti spune pana cand un produs alimentar poate fi consumat fara niciun risc pentru sanatatea ta
  • „best before” („a se consuma de preferinta pana la”) – indica pentru cat timp un produs isi poate pastra calitatea optima

Initial, marcarea datei a fost introdusa ca un sistem de control al stocurilor pentru comerciantii cu amanuntul pentru a monitoriza prospetimea produselor pe care le vand. Dar, de-a lungul timpului, etichetarea datei a devenit un instrument de siguranta alimentara.

In zilele noastre, exista date de durabilitate pentru a oferi consumatorilor o indicatie despre limitele de siguranta si calitate ale alimentelor pe care le cumpara. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza o confuzie substantiala intre cele doua etichete de date cele mai comune: „utilizare pana” si „cel mai bine inainte”.
Primul, „utilizare pana la”, este mai strict si ofera sfaturi privind siguranta alimentara; iar cel din urma, „cel mai bine inainte” este mai flexibil si ofera sfaturi privind calitatea alimentelor.

Asa cum se solicita prin noua strategie Farm to Fork, noua initiativa a UE pentru un sistem alimentar echitabil, sanatos si prietenos cu mediul, Comisia Europeana va propune pana la sfarsitul anului 2022 o revizuire a normelor UE privind marcarea datei.

Dupa cum spune profesorul Segrè, risipa alimentara „chiar nu are sens”.

„Folositi resursele naturale pentru a le irosi apoi si platiti o taxa pentru a distruge ceva ce ar putea fi mancat.”

Risipirea alimentelor epuizeaza, de asemenea, mediul inconjurator. Numai risipa alimentara genereaza aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Ce spun marii comercianti despre etichetarea corecta a produselor alimentare?

Modul in care marii comercianti cu amanuntul si organizatiile de consumatori se ocupa de marcarea datei face toata diferenta.

De exemplu, Test Achats, cea mai veche asociatie a consumatorilor din Belgia, subliniaza ca uneori atat „cel mai bine inainte” cat si „utilizat pana la” sunt folosite pe acelasi tip de produse. Acest lucru poate induce in eroare.

Julie Frère, responsabilul cu afaceri publice si relatii cu mass-media al Test Achats, spune ca „in calitate de consumator, cand vezi aceste doua produse care arata similar si vezi ca folosesc marcatori de data diferiti, evident ca adauga confuzie. Te intrebi de ce unul este considerat extrem de perisabil si nu celalalt. In realitate, aceasta este o a doua problema care mai adauga putin la confuzie”.

Modul in care este gestionata marcarea datei de catre operatorii din sectorul alimentar de-a lungul lantului de aprovizionare poate avea, de asemenea, un impact asupra risipei alimentare.

Produsele deseori depasite de data de consum sunt vandute in supermarketuri si alte puncte de vanzare la un pret redus. Unele sunt date si organizatiilor de caritate sau chiar folosite pentru a produce energie prin procese naturale.

Ca parte a strategiei Farm to Fork, Comisia Europeana analizeaza noi reguli de marcare a datei pentru a rezolva problemele de neintelegere. A lansat un studiu de impact si a solicitat consiliere stiintifica de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Organizatiile de consumatori, precum „Test Achats” belgieni, sunt dornice sa se alature initiativei.

Frère ne spune ca sunt bucurosi ca, Comisia Europeana preia initiativa in privinta acestei probleme. Scopul organizatiei de consumatori este „sa urmareasca cat mai indeaproape orice propuneri care vor fi puse pe masa pentru a se asigura ca raspund asteptarilor consumatorilor in ceea ce priveste claritatea si intelegerea”.

Cateva exemple de reducere a risipei alimentare

In Franta, exista o initiativa interesanta care ajuta la reducerea risipei alimentare. „Too Good To Go” poate fi descarcata ca aplicatie pe telefon si conecteaza consumatorii cu restaurante si magazine de unde pot cumpara alimente care nu s-au vandut la preturile si in conditiile initiale.

De asemenea, compania a lansat o campanie cu mai multe marci importante. Scopul sau este de a incuraja oamenii sa-si foloseasca simturile atunci cand iau in considerare mancarea si „a se consuma de preferinta pana la”.

Luisa Ravoyard este reprezentant de presa pentru Too Good To Go France. Ea ne spune ca firma a lucrat cu producatori pe etichete „pentru a crea semne grafice care sa incite consumatorii sa aiba incredere in simturile lor”. Pictogramele reprezinta simtul vazului, al mirosului si al gustului si se afla pe produsele cu „a se consuma de preferinta pana la”.

Too Good To Go

Ea considera ca aceasta face „data mai usor de inteles si ii ajuta pe consumatori sa aiba incredere in simturile lor inainte de a arunca un produs care a depasit data de consum”.

Asigurarea unei etichete mai bune si ajutarea consumatorilor sa faca alegeri alimentare durabile fac parte din planul de actiune al Strategiei Farm to Fork.

Comisia Europeana isi propune sa prezinte un nou set de reguli privind marcarea datei pana la sfarsitul anului 2022.

Lasa un comentariu