Noul plan de actiune va stimula agricultura organica in Europa.
„Circa 8.5% din suprafata agricola a UE este cultivata in mod ecologic in prezent, iar tendinta arata ca, in contextul ratei actuale de crestere, UE va atinge un procent de 15-18% pana in 2030. „
De curand, Comisia Europeana a publicat un plan de actiune pentru dezvotarea sectorului organic. Planul isi propune sa stimuleze atat productia cat si consumul de produse ecologice, astfel incat sa se ajunga ca aproximativ 25% din suprafata agricola cultivata in prezent sa devina cultura organica, pana in 2030.
Planul este structurat pe 23 de actiuni, gandite astfel incat sa ofere sectorului agricol instrumentele potrivite si sa imbunatateasca rolul organicului vis a vis de lupta impotriva schimbarilor climatice si gestionarea durabila a resurselor. Ideea este axata pe contributia la ecosisteme mai sanatoase si biodiverse.
Planul de actiune: 3 axe, 23 de actiuni
Planul de actiune pentru dezvoltarea sectorului organic propune actiuni structurate in jurul a trei axe:
- cresterea consumului, mentinand in acelasi timp increderea consumatorilor
Cetatenii UE apreciaza din ce in ce mai mult produsele ecologice. Pe baza sondajului Eurobarometru din 2020 privind agricultura UE si PAC, cetatenii considera ca produsele organice sunt mai susceptibile de a respecta regulile specifice privind pesticidele, ingrasamintele si antibioticele (82% sunt de acord), sunt mai ecologice (81%) si sunt produse cu respect mai mare pentru bunastarea animalelor (80%). Potrivit sondajului, 56% dintre cetateni recunosc logo-ul organic, in crestere fata de 27% in 2017.
- cresterea productiei
Pentru a creste ponderea terenurilor cultivate in cadrul practicilor organice, este necesara o dezvoltare suplimentara de-a lungul tuturor etapelor lantului de aprovizionare. Trebuie instituite structuri adecvate pentru a incuraja productia locala si canalele scurte de distributie, care ar permite fermierilor sa beneficieze pe deplin de valoarea adaugata a produselor ecologice.
- imbunatatirea in continuare a durabilitatii sectorului
Agricultura ecologica contribuie la protectia mediului si a climei, la fertilitatea pe termen lung a solului, la niveluri ridicate de biodiversitate, la un mediu netoxic si la standarde ridicate de bunastare a animalelor.
Un sprijin mai puternic in noua politica agricola comuna
Politica agricola comuna (PAC) va fi mobilizata pe deplin pentru a sprijini punerea in aplicare a planului de actiune. Sprijinul financiar pentru produse organice va continua sa fie oferit prin angajamente de dezvoltare rurala, cu un flux suplimentar de finantare pus la dispozitie prin intermediul schemelor ecologice.
Sprijinul PAC va include, de asemenea, asistenta tehnica si schimbul de bune practici si inovatii in materie organica. Serviciile de consiliere agricola vor fi consolidate, in special ca parte a sistemelor de cunoastere si inovare agricola (AKIS), pentru a promova schimbul relevant de cunostinte.
Concentrare pe cercetare si inovare
Agricultura ecologica este intensiva in cunostinte. Cu toate acestea, exista inca o nevoie clara de imbunatatire a cunostintelor, astfel incat agricultura ecologica sa poata deveni si mai durabila si, de asemenea, mai productiva.
Pentru a sprijini ambitiile planului de actiune, Comisia intentioneaza sa aloce cel putin 30% din buget pentru actiuni de cercetare si inovare in domeniul agriculturii, silviculturii si zonelor rurale pentru subiecte specifice sau relevante pentru sectorul organic, precum cresterea randamentele culturilor, biodiversitatea genetica si alternative la produsele controversate.
Pentru a stimula in continuare consumul, planul de actiune subliniaza importanta comunicarii despre agricultura ecologica si beneficiile acesteia si include actiuni precum campanii de promovare a UE sau consolidarea luptei impotriva practicilor frauduloase, precum si imbunatatirea trasabilitatii.
In conformitate cu noua legislatie organica, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2022, Comisia Europeana isi propune, de asemenea, sa incurajeze prelucrarea locala si la scara mica. Acest lucru este crucial pentru a asigura lanturi de aprovizionare organizate si eficiente pentru produsele ecologice si pentru a siguranta ca micii producatori pot gasi o iesire pentru productia lor.
De asemenea, Comisia va sprijini cercetarea si inovarea, de exemplu pentru a imbunatati nutritia animalelor in conformitate cu normele organice.
Sectiunea finala a planului de actiune subliniaza efortul agriculturii ecologice de a da exemplu prin tranzitia catre o agricultura si acvacultura durabile.
Aceasta include o utilizare mai eficienta a resurselor, care ramane o provocare pentru intregul sector al agriculturii si acvaculturii.
De exemplu, Comisia va elabora proiecte de orientari pentru a reduce la minimum utilizarea materialelor plastice si va promova utilizarea eficienta a apei si a energiei.
Agricultura ecologica, inclusiv acvacultura, raspunde cererii societatii in crestere pentru alimente de calitate, produse la standarde ridicate de mediu si bunastare a animalelor.
Poate contribui la protectia naturii si poate contribui la inversarea degradarii ecosistemelor si joaca un rol important in ambitia Green Deal de tranzitie la productia si consumul durabil de alimente.