Vrei sa urmezi un tratament pe baza de plante? Afla manierele in care le poti administra pentru o eficacitate sporita!

Vrei sa urmezi un tratament pe baza de plante? Afla manierele in care le poti administra pentru o eficacitate sporita!

Felul in care este administrat un tratament pe baza de plante are foarte mult de a face cu comoditatea, eficacitatea, siguranta si nu in ultimul rand, maniera in care substantele active se vor absorbi si distribui mai departe.

Pentru ca un tratament sa dea rezultate cat mai bune, trebuie sa cunoastem planta si substantele active continute de aceasta si cea mai buna maniera de administrare, astfel incat sa putem beneficia de o biodisponibilitate cat mai mare.

Trebuie, de asemenea, sa cunoastem si in ce formula vom administra plantele, caci acest aspect este strans legat de maniera de administrare pe care o vom alege mai departe.
Aici ne referim la formele in care se gasesc tretementele din plante, si anume: in stare solida – pastile si capsule, sub forma de prafuri si pulberi, lichide sau gaz/aerosoli.

De exemplu, majoritatea acestor forme de tratament se pot administra pe cale orala, insa pe cale nazala se pot administra numai tratamente pe baza de aerosoli.

Medicina ayurvedica (medicina indiana) ne invata un proces complet, atat de determinare a afectiunii, cat si de administrare a tratamentului din plante, astfel incat sa ne putem vindeca si armoniza fiinta.

Noi am ales astazi sa ne concentram atentia asupra celor mai comune maiere de administrare a plantelor, astfel incat sa putem beneficia de ele in cea mai mare masura posibila.

Administrarea pe cale orala a tratamentelor din plante

Administrarea pe cale orala a medicamentelor este cea mai utilizata si totodata comoda/non-invaziva maniera de livrare a substantelor active in organism. Vorbim aici de metoda cea mai cunoscuta, aceea de a inghiti medicamentul cu sau fara apa.

Calea orala este considerata cea mai naturala maniera, simpla, convenabila si sigura. Un medicament este foarte usor de administrat pe cale orala si este mai pe placul oricarui pacient.

Tocmai de aceea, se estimeaza ca aproximativ 90% dintre toate medicamnetele existente pe piata se gasesc in forme pentru administrare orala.

Avantajele unei astfel de administrari

  • Se evita problemele legate de confortul pacientului, pentru ca ii este cel mai usor sa ia un tratament pe cale orala.
  • Se minimizeaza efectele secundare care pot aparea la nivel local
  • Eficienta tratamentului este imbunatatita
  • Imbunatateste biodisponibilitatea

In varianta aceasta clasica se pot administra majoritatea formelor de medicamente din plante: capsule si pastile, maceratul din plante, infuziile si tincturile, uleiurile volatile, pudrele si pulberile terapeutice.


Exista, si aici, mai multe sub-tipuri de administrare:

Administrarea la nivelul cavitatii bucale

Medicamentul ajunge in organism (in circulatia sistemica) prin membranele mucoasei care captuseste obrajii si zona dintre gingie si buze.

Se administreaza astfel dropsurile, pastilele de supt – in general, substantele care se dizolva in gura. Un bun exemplu aici sunt dropsurile cu mere de Manuka.

Administrarea sublinguala

Acest tip de administrare este cel mai eficient si totodata cel mai rapid, caci principiile active continute de planta se absorb rapid, prin intermediul salivei.

Poti administra astfel pudre si pulberi din plante.

Se tine panta macinata intr-o pulbere fina sub limba intre 5 si 15 minute, apoi se inghite cu apa.

Administrarea pe cale orala

Administrarea locala, prin intermediul pielii

Pielea este cel mai mare organ al nostru, un organ usor permeabil, care difuzeaza mai incet substantele active din plante.

Acest tip de administrare se foloseste, tocmai datorita acestei difuzii pasive, in cazul problemelor cutanate.
Dar mai poate fi folosita si in cazuri de raceala, gripa (prin masaj si frectie), probleme musculare sau articulare, obezitate (masaj terapeutic, masaj de drenaj limfatic, masaj anticelulitic), durere.

Se pot folosi plante sub forma de uleiuri presate la rece, pulberi, cataplasme, decoct, infuzii, unguente si uleiuri volatile.

Ca si paranteza, atunci cand se folosesc pe piele, majoritatea uleiurilor volatile se dilueaza in uleiuri presate la rece, ca si baza (ulei de cocos, ulei de argan, ulei de ricin, etc…).

Acest tip de administrare prezinta cateva avantaje, in sensul ca substantele active sunt mai usor de administrat copiilor si batranilor, dar au ca si dezavantaj efectul terapeutic local. Caci in felul acesta, substantele benefice nu sunt absorbite in straturile mai profunde ale pielii sau ale mucoaselor.

Administrarea locala, prin intermediul pielii

Administrarea pe cale nazala

Utilizarea cavitatii nazale ca si mod de administrare a plantelor reprezinta un domeniu de mare interes atat in medicina ayurvedica, cat si in cea farmaceutica.

Calea nazala ar putea fi importanta pentru medicamentele din plante in caz de tratamente de criza (cum ar fi durerea, sau tratamentele cu actiune centrala), datorita caii scurte de la nas la creier, care ar putea oferi un efect terapeutic mai rapid si mai specific.

In aceasta categorie de administrare intra uleiurile volatile utilizate in aromaterapie, inhalatiile, picaturile nazale.

Poti alege aceasta cale de administrare mai ales atunci cand te confrunti cu viroze, probleme ale sistemului respirator (congestii nazale, rinite, sinuzite), migrene sau conjunctivita.

Administrarea pe cale nazala

Alte maniere de administrare a plantelor ca si medicament/tratament

  • Administrarea la nivelul urechii
  • Administrarea la nivelul ochilor
  • Administrarea la nivelul organelor genitale sau rectal

Aceste maniere se recomanda pentru tratarea afectiunilor la nivel local in special, putandu-se folosi uleiuri presate la rece si volatile, unguente, decoct, infuzii, clisme si bai din plante, spalaturi, cataplasme.

Ce inseamna, mai exact, formele in care putem utiliza plantele?

Am tot vorbit despre diversele forme in care putem administra plantele ca si tratament, dar haide sa explicam cate putin ce inseamna fiecare mai exact.

Maceratul la rece

Aceasta forma de utilizare a plantelor este de foarte mare importanta, caci ea pastreaza caracteristicile biochimice ale plantei, energia si informatia care in mod normal ar fi distruse prin fierbere, incalzire sau prelucrare cu solventi chimici.

Maceratul presupune mentinerea plantei intr-o substanta suport, pe o perioada determinata de timp, proces in urma caruia se va realiza o extractie a substantelor active si nutrientilor, la rece.

Se pot macera plante in apa, in alcool (in cazul tincturilor), in miere, uleiuri presate la rece, in lapte, etc…

Infuziile din plante

Pentru a obtine infuzie, se toarna apa fierbinte peste planta si se lasa la infuzat in jur de 5-10 minute.

Decoctul

Presupune fierberea plantei in jur de 5-10 minute, pentru a extrage principiile active. Se foloseste in general pa plantele tari, radacini din plante.

Tinctura

Reprezinta macerarea plantei in alcool apoximativ 3 saptamani, in aceeasi maniera ca si macerarea la rece.

Tincturile sunt eficiente datorita alcoolului care este metabolizat si asimilat foarte repede de catre organism.

Unguentele

Presupun macerarea plantei intr-o baza precum rasina sau ceara.

Acestea difera de cremele obisnuite prin faptul ca nu sunt facute sa patrunda in piele, ci mai degraba sa creeze un strat protector si de durata.

Uleiurile volatile

Sunt obtinute prin distilarea plantelor, fiind eficiente datorita puterii lor mare de penetrare.

Uleiurile volatile se pot folosi atat intern (in jur de 3-7 picaturi) luate ca atare, cu miere sau putina apa calduta, cat si extern, in aromaterapie, inhalatii, cosmetica.

Cataplasmele

Pentru a obtine o cataplasma, se marunteste bine planta pana ajunge la consistenta unei paste. Poate fi amestecata cu diverse tipuri de argile, carbune activ, saruri sau alte substante benefice.

Pasta astfel obtinuta se infasoara intr-o bucata de panza si se aseaza pe piele.

Procesul prin care alegi cea mai buna varianta

Odata ce ai stabilit afectiunea si tot ceea ce implica (plantele recomandate, felul in care acestea se gasesc sau le-ai achizitionat, durata tratamentului), poti trece mai departe la modul de administrare al tratamentului.

Daca, de exemplu, suferi de o afectiune cutanata, vei putea alege administrarea de diverse uleiuri presate la rece si volatile, comprese, unguente, infuzii din plante rcomandate pentru cazul tau special.

In cazul in care suferi de o migrena, poti alege atat administrarea pe cale orala de capsule/pastile, infuzii, tincturi, cat si administrarea pe cale nazala de uleiuri volatile, prin aromaterapie sau masaj la nivelul fruntii si tamplelor. Daca durerea nu este foarte puternica, este mai usor si la fel de eficient sa inhalezi putina menta, sau putin ulei esential de menta, decat sa iei o pastila. Durerea de cap iti va trece, indiferent de calea de administrare.

Procesul prin care alegi cea mai buna varianta

Lasa un comentariu