Inainte de toate
- Fructoza este un tip de zahar cunoscut sub numele de monozaharida.
- Ca si alte zaharuri, fructoza ofera patru calorii per gram.
- Fructoza este cunoscuta si ca „zahar din fructe”, deoarece se gaseste in mod natural in multe fructe. De asemenea, apare in mod natural in alte alimente vegetale, cum ar fi mierea, sfecla de zahar, trestia de zahar si legumele.
- Fructoza este cel mai dulce carbohidrat natural si este de 1,2-1,8 ori mai dulce decat zaharoza (zaharul de masa).
- Metabolismul fructozei nu necesita insulina si are un impact scazut asupra nivelului de glucoza din sange.
Exista multe tipuri diferite de zaharuri, dintre care unele sunt mai comune decat altele.
Fructoza este un tip de zahar cunoscut sub numele de monozaharida sau un zahar „singur”, la fel ca si glucoza. Monozaharidele se pot lega impreuna pentru a forma dizaharide, dintre care cea mai comuna este zaharoza sau „zaharul de masa”.
Zaharoza este 50% fructoza si 50% glucoza.
Fructoza si glucoza au aceeasi formula chimica (C6H12O6), dar au structuri moleculare diferite, ceea ce face fructoza de 1,2-1,8 ori mai dulce decat zaharoza. De fapt, fructoza este cel mai dulce carbohidrat natural. In natura, fructoza se gaseste cel mai adesea ca parte a zaharozei.
Fructoza se gaseste si in plante ca monozaharid, dar niciodata fara prezenta altor zaharuri.
De unde provine fructoza?
Denumita uneori „zahar din fructe”, fructoza este un zahar natural care se gaseste in principal in fructe (cum ar fi mere, curmale, smochine, pere si prune uscate), dar si in legume (cum ar fi anghinare, sparanghel, ciuperci, ceapa si ardei rosu), miere, sfecla de zahar si trestie de zahar.
Fructoza pura este produsa comercial din porumb sau zaharoza intr-o forma cristalina pentru a fi utilizata ca ingredient in alimente si bauturi ambalate.
Desi fructoza este in siropul de porumb bogat in fructoza (un amestec 55:45 de monozaharide fructoza si glucoza), fructoza cristalina nu trebuie confundata cu siropul de porumb bogat in fructoza.
Este fructoza un zahar natural sau ceva sintetic?
Fructoza poate fi un zahar natural sau un zahar adaugat, in functie de sursa sa. Este considerat un zahar natural atunci cand il consumam direct din alimente vegetale integrale. Este considerat zahar adaugat atunci cand il consumam din alimente si bauturi ambalate la care s-au adaugat zaharuri care contin fructoza (cum ar fi fructoza cristalina, sirop de porumb bogat in fructoza sau zaharoza) in timpul productiei.
Desi nu exista nicio recomandare stabilita pentru consumul de fructoza, ghidul alimentar actual recomanda limitarea consumului de zaharuri adaugate la mai putin de 10% din caloriile totale – cu alte cuvinte, mai putin de 50 de grame de zaharuri adaugate daca consumati 2.000 de calorii pe zi. Aproximativ sase din zece adulti americani mananca mai multe zaharuri adaugate decat este recomandat.
Cum se digera fructoza?
Majoritatea zaharurilor sunt metabolizate de organism in moduri similare. Cu toate acestea, fructoza este tratata oarecum diferit fata de alte zaharuri. Acest lucru a condus la unele dezbateri in randul oamenilor de stiinta din nutritie cu privire la rolul fructozei in sanatate.
O analiza din 2016 a concluzionat ca, in timp ce fructoza nu pare sa aiba un impact unic asupra sanatatii, „zaharurile care contin fructoza pot duce la cresterea in greutate, la cresterea factorilor de risc cardiometabolici si la boli numai daca furnizeaza exces de calorii”.
Fie ca este consumata din alimente integrale, sirop de porumb bogat in fructoza, zaharoza sau ca ingredient adaugat, cea mai mare parte a fructozei pe care o consumam este metabolizata de ficat, unde este transformata in surse de energie pentru organism printr-un proces care nu necesita insulina.
Glucoza, in schimb, este eliberata in fluxul sanguin pentru ca tesuturile noastre sa le foloseasca ca energie cu ajutorul insulinei. Indiferent de sursa sa, fructoza si alte zaharuri consumate in mod obisnuit ofera aproximativ acelasi numar de calorii (patru) pe gram.
Spre deosebire de alte zaharuri, fructoza nu necesita insulina pentru a fi absorbita si, prin urmare, are un impact scazut asupra nivelului de glucoza din sange.
Unii oameni au probleme cu absorbtia fructozei atunci cand o consuma in cantitati mari, iar unii nu pot absorbi fructoza deloc. Pentru persoanele afectate se recomanda monitorizarea sau limitarea aportului de fructoza, iar in cazul tulburarii genetice rare numita intoleranta ereditara la fructoza (HFI), evitarea in totalitate a acesteia. Aproximativ unul din 20.000-30.000 de persoane se nasc cu IHF in fiecare an. Deoarece persoanele cu HFI nu pot metaboliza fructoza, alimentele si bauturile care contin fructoza, zaharoza sau zahar alcool sorbitol trebuie excluse din dieta lor.
De ce se adauga fructoza in alimente si bauturi?
Cea mai mare parte a fructozei pe care o consumam este sub forma de zaharoza si sirop de porumb bogat in fructoza. Cand este adaugata ca ingredient la alimente si bauturi ambalate, utilizarea principala a fructozei pure este dulceata. Deoarece dulceata sa este detectata si se estompeaza mai repede decat zaharoza, fructoza poate fi folosita pentru a minimiza dulceata persistenta in unele produse. Este nevoie de mai putina fructoza pentru a obtine aceeasi dulceata ca si zaharoza si, ca atare, produsele cu continut redus de calorii contin uneori fructoza pura ca ingredient.
Exista si alte motive, pe langa adaugarea de dulceata, fructoza este folosita in alimente.
De exemplu, fructoza este unul dintre cele mai solubile zaharuri, asa ca se amesteca bine in bauturi. Fructoza este, de asemenea, higroscopica, ceea ce inseamna in esenta ca este buna la absorbtia apei. In plus, fructoza actioneaza un umectant – o substanta care este folosita pentru a ajuta la retinerea umiditatii. Toate aceste proprietati pot imbunatati textura (de exemplu, fructele congelate) si pot prelungi perioada de valabilitate (de exemplu, painea si produsele de panificatie) a alimentelor.