Cercetatorii spun ca frunzele plantei matalafi ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a trata cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare

Ai auzit de Matalafi? Nu?

Matalafi este un copac mic, discret, cu fructe de padure rosii lucioase, cunoscut si sub numele de Psychotria insularum, care creste de-a lungul coastelor si in padurile din Samoa.

Matalafi

Timp de secole, frunzele plantei Psychotria insularum, cunoscuta local in Samoa sub numele de matalafi, au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata inflamatiile asociate cu febra, dureri corporale, umflaturi, elefantiaza si infectii respiratorii.

Plecand de la aceste efecte benefice ale plantei, cercetatorii au observat, mai nou, ca ea ar putea fi la fel de eficienta ca si ibuprofenul in reducerea inflamatiei si ar putea fi chiar folosita pentru a trata boli precum Parkinson si cancer!

Am fost sceptica la inceput, cand am facut cercetari”, a spus Seeseei Molimau-Samasoni, autorul studiului si managerul diviziei de plante si tehnologii postrecoltare din cadrul Organizatiei de Cercetare Stiintifica din Samoa. „Existau multe superstitii in jurul acestei plante in special, chiar si in medicina traditionala, dar am fost dornica sa aflu daca as putea oferi merite stiintifice medicamentelor traditionale ale poporului samoan.”

Concluziile lui Molimau-Samasoni si ale colegilor ei au fost revizuite de colegi si urmeaza sa fie publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Cum se foloseste aceasta planta ca si tratament?

Frunzele sunt tocate si sucul este stors. Vindecatorii traditionali folosesc acel suc ca bautura pentru pacientii lor. Uneori, ei folosesc si frunzele pentru a frictiona o persoana care nu se simte bine sau pentru a o aplica pe o rana care are nevoie de vindecare”, a spus Molimau-Samasoni, adaugand ca medicina traditionala se regaseste in familia ei.
Am crescut cu bunica mea materna si a fost o vindecatoare traditionala”, a spus ea. „Cand a murit, mi-a transmis tratamentele ei, asa ca acum sunt un fel de vindecator traditional.

Ce este asa special la aceasta planta?

Seeseei Molimau-Samasoni a inceput sa investigheze proprietatile acestei planete in timpul studiilor sale postuniversitare, in urma cu aproximativ un deceniu, si de atunci a folosit instrumente genetice pentru a dezvalui ca moleculele din planta se pot atasa cu usurinta de fier; planta actioneaza ca un chelator de fier.
Se crede ca, chelatorii de fier sunt tratamente utile atunci cand inflamatia este cauzata de o dereglare a fierului.

Cand un model de drojdie Baker a fost expus la un preparat din frunze de matalfi, cercetatorii au putut evalua impactul frunzelor efectuand o analiza genetica a drojdiei dupa expunere (aceasta este o metoda farmacologica standard). Studiul a gasit cateva efecte potentiale ale compusilor vegetali; omogenatul se poate lega de ionii metalici, ajuta la ameliorarea stresului celular si poate fi legat de transportul aminoacizilor si functia mitocondriala, de exemplu.

Cercetatorii au studiat si persoane care au folosit frunze de matalafi de-a lungul multor ani. Rezultatele testelor metabolice si imunologice au sugerat ca frunzele sunt utile in reducerea inflamatiei si ca planta are proprietati antiinflamatorii.

Si legatura cu ibuprofenul?

Cand frunzele au fost comparate cu ibuprofenul in mai multe modele diferite de cultura celulara, cercetarile au indicat ca preparatul din frunze ar putea reduce inflamatia la fel ca medicamentul sintetic.
S-a descoperit ca un omogenat din frunze de matalafi scade semnalele care promoveaza inflamatia si stimuleaza activitatea citokinelor antiinflamatorii.

Acest studiu a identificat unii compusi din frunze, cum ar fi doua glicozide de flavonol numite rutina si nicotiflorin. Multe glicozide din plante au fost folosite pentru a crea medicamente; primele medicamente folosite de oameni au venit din plante.
Oamenii de stiinta au aratat ca unele glicozide din plante sunt agenti anticanceristi cunoscuti, in timp ce altele sunt cunoscute ca scad nivelul colesterolului sau previn stresul oxidativ, de exemplu.


Va fi nevoie de munca suplimentara pentru a izola toate ingredientele din frunzele de matalafi. Aceste molecule ar trebui, de asemenea, sa fie supuse unor teste de siguranta inainte de a fi transformate in medicament. Cu toate acestea, daca aceasta substanta naturala are mai putine efecte secundare decat ibuprofenul, ar putea fi un remediu natural grozav.

Lasa un comentariu