Poluarea determina un adevarat atac asupra organismului, care, cu timpul ajunge sa fie suprasaturat de toxine si radicali liberi.
Si ghici cine ia greul acelei incarcaturi toxice? Ficatul tau. 

Asadar, astazi vrem sa discutam despre beneficiile anghinarei pentru ficat si despre cum aceasta planta delicioasa poate face mult mai mult decat sa iti satisfaca poftele culinare.

Anghinarea pentru sanatatea ficatului
Anghinare – istoric

Anghinarea apartine speciei de ciulin. Mugurii sai florali sunt comestibili si cultivati ca hrana chiar inainte ca florile sa infloreasca. Cand mugurii sunt lasati sa infloreasca, acestia se transforma intr-o forma mai grosiera pe care nu vei putea sa o mananci.

Originara din bazinul Marii Mediterane, anghinarea a fost apreciata initial pentru frunzele sale tinere, mai degraba decat pentru mugurii sai imaturi. Astazi, cultivarea anghinarei se face in principal in Italia, Spania si Franta – tarile care se invecineaza cu bazinul mediteranean.

Recent, anghinarea a captat o atentie semnificativa in lumea sanatatii naturale datorita capacitatii de a spori rolul ficatului in curatarea corpului. Pur si simplu, anghinarea este una dintre cele mai bune plante pentru detoxifiere pe care le vei gasi pe piata astazi, relativ ieftina si usor de gasit.

De la protejarea ficatului impotriva deteriorarii pana la cresterea functiei sale, anghinarea este destul de impresionanta.

Beneficiile pe care anghinarea le aduce sanatatii

Anghinarea stimuleaza fluxul biliar

Datele actuale sugereaza ca anghinarea poate promova eliberarea bilei din ficat, ceea ce este posibil datorita unui compus chimic numit cinarina.

Bila este sintetizata de ficat si este unul dintre canalele prin care materialele reziduale parasesc ficatul si sunt excretate prin intestin. S-a demonstrat ca cinarina imbunatateste functia ficatului si are un impact direct asupra rolului sau secretor.

Acest studiu publicat in Centrul National de Informatii despre Biotehnologie (NCBI) a dezvaluit ca anghinarea nu numai ca imbunatateste excretia de bila, dar stimuleaza si sinteza bilei de catre ficat.

Stimuland sinteza bilei si imbunatatind secretia acesteia, anghinarea ajuta la eliminarea toxinelor din organism pe masura ce trec prin ficat.

Anghinarea reduce nivelul colesterolului si al grasimilor din ficat

Studiile au aratat ca extractele din frunze de anghinare pot avea efecte semnificative asupra nivelului total de colesterol din organism.

In 2017, un studiu stiintific a analizat peste 700 de participanti si a constatat ca suplimentarea zilnica cu extract de frunze de anghinare pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 13 saptamani poate duce la o reducere semnificativa a lipoproteinelor cu densitate mica (LDL), denumite in mod obisnuit ca si „colesterol rau”.

In plus, s-a stabilit, de asemenea, ca extractele de anghinare pot creste, de asemenea, nivelurile de colesterol bun – adica lipoproteine ​​cu densitate ridicata (HDL). 

Efectul anghinarei asupra nivelului de colesterol se bazeaza pe doua mecanisme cheie:

  • In primul rand, extractele de anghinare contin un compus numit luteolina – un puternic antioxidant care previne sinteza colesterolului.
  • In al doilea rand, extractele de anghinare pot creste metabolismul colesterolului si pot incuraja descompunerea si eliminarea acestuia. Efectul general este reducerea nivelului de colesterol din organism.

Anghinarea poate preveni deteriorarea ficatului

Dupa cum am mentionat anterior, anghinarea este printre cele mai bune remedii naturale pentru protejarea ficatului. 

Multe studii sunt de acord ca extractele de frunze de anghinare pot proteja in mod activ ficatul de daune si chiar pot promova dezvoltarea de tesut hepatic nou.

Sa analizam mai detaliat acest lucru, deoarece este cu adevarat remarcabil.

Anghinare pentru regenerarea ficatului

Dovezile experimentale si clinice sugereaza ca anghinarea are efecte hepatoprotectoare semnificative.

Desi cercetarile asupra acestei plante si efectele sale asupra ficatului nu sunt pe deplin concludente, rapoartele indica faptul ca anghinarea demonstreaza capacitatea de a proteja ficatul prin efectul de a stimula cresterea de noi celule in ficat – un proces fiziologic numit hiperplazie hepatica sau pur si simplu , regenerarea ficatului.

Ficatul este un organ  unic, care se poate regenera atunci cand o parte din acesta este distrusa de boli sau de un alt agent daunator, cum ar fi alcoolul.

Cu toate acestea, exista o limita la care aceasta regenerare este posibila. Dincolo de aceasta limita, deteriorarea ulterioara a ficatului poate duce la insuficienta hepatica.

Studiile au atribuit insuficienta hepatica stresului oxidativ si inflamatiei. Aceste procese sunt inhibate activ de cinarina – compusul natural din anghinare.

Alte studii au gasit un alt compus, silimarina, ca fiind partial responsabil pentru potentialul regenerativ al celulelor hepatice datorita efectelor sale antioxidante.

Cu toate acestea, exista contraindicatii atunci cand vine vorba de utilizarea anghinarei pentru sanatatea ficatului. De exemplu, cei cu obstructie a cailor biliare, calculi biliari si alergii la ambrozie si la plantele inrudite nu trebuie sa utilizeze anghinare. De asemenea, aceasta planta nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Anghinare pentru ficat gras

Rolurile benefice ale anghinarei in afectiunile hepatice au fost studiate pe larg la om. Desi NAFLD este cea mai raspandita forma de boala hepatica cronica, poate fi tratata. Cu toate acestea, in prezent, exista foarte putini agenti farmacoterapeutici disponibili pentru tratarea acestei boli.

Din fericire, studiile arata ca doar 600 mg de extract de anghinare zilnic pentru o perioada de 2 luni este capabil sa imbunatateasca functia hepatica la persoanele cu ficat gras.

Astfel, anghinarea este acum folosita in numeroase tratamente naturiste impresionante, care te vor ajuta sa ai o sanatate de fier a ficatului.

Lasa un comentariu