Lecitina este un grup de substante grase pe care il vom gasi cu precadere in tesuturile animale si in plante si care contribuie in mod esential la mentinerea optima a sanatatii organismului. Lecitina face parte din categoria fosfolipide si are un rol foarte important in formarea si in intretinerea membranelor celulare, iar in corpul uman este prezenta in compozitia celor mai multe organe importante, asa cum sunt inima, ficatul si creierul.

Beneficiile consumului de lecitina pentru oganism

Dincolo de rolul remarcabil pe care ea il are in imbunatatirea sanatatii, lectitina are si calitatea de a fi un foarte bun emulgator si de a prelungi cu mult durata de viata a alimentelor.

Desi poate fi produsa si in corpul uman, pentru a utiliza pe deplin beneficiile sale va fi necesar sa o suplimentezi prin alimentatie – lucru care se face foarte dificil sau prin administrarea de suplimente.

Informatii rapide despre lecitina:

• Majoritatea suplimentelor cu lecitina sunt fabricate din soia.
  • Suplimentele cu lecitina sunt utilizate pentru tratarea mai multor afectiuni medicale si probleme de sanatate, dar cercetarile privind eficacitatea lor sunt limitate.
  • Nu exista interactiuni bine documentate intre lecitina si orice medicamente, medicamente sau afectiuni medicale.
  • Persoanele alergice la oua sau soia ar trebui sa verifice sursa lecitinei in suplimentele si alimentele lor inainte de a consuma.

Tipuri

Desi lecitina apare in mod natural in multe alimente, suplimentele de lecitina sunt de obicei derivate din oua, soia sau seminte de floarea-soarelui. Lecitina se obtine, de asemenea, din canola, seminte de bumbac sau grasimi animale.

Lecitina derivata din uleiul de floarea-soarelui devine din ce in ce mai populara, posibil din cauza cerintelor de a declara alergeni in alimente.

De asemenea, cei care doresc sa evite culturile modificate genetic pot alege lecitina de floarea soarelui. Procesul de extractie este de obicei mai bland si se realizeaza prin presare la rece mai degraba decat cu solventi chimici.

Beneficiile pe care lecitina le are asupra organismului

Cele mai des citate beneficii ale lecitinei includ:

• Reducerea colesterolului

Cercetarile indica faptul ca o dieta bogata in lecitina poate creste colesterolul HDL bun si reduce colesterolul LDL rau.

Suplimentele cu lecitina s-au dovedit, de asemenea, promitatoare in scaderea colesterolului. Intr-un studiu din 2008, participantii au luat 500 de miligrame de lecitina de soia pe zi. Dupa 2 luni, colesterolul total mediu a fost redus cu 42 la suta, iar colesterolul LDL a fost redus cu 56,15 la suta.

• Functia imunitara imbunatatita

Suplimentarea cu lecitina din soia poate creste functia imunitara, in special la persoanele cu diabet.

In urma nui studiu pe sobolani, s-a constatat ca suplimentarea zilnica cu lecitina a crescut activitatea macrofagelor cu 29%. Macrofagele sunt celule albe din sange care inghit resturi, microbi, celule canceroase si alte materiale straine din corp.

De asemenea, numarul de celule ucigase naturale numite limfocite, care sunt vitale pentru sistemul imunitar, a crescut cu 92% la sobolanii non-diabetici. Acum sunt necesare cercetari suplimentare asupra oamenilor, pentru a confirma aceste descoperiri.

• O digestie mai buna

Colita ulcerativa este o forma de boala inflamatorie intestinala (IBD) care afecteaza pana la 907.000 de persoane din SUA. Lecitina poate ajuta la reducerea suferintei digestive la cei cu afectiune.

Cercetarile sugereaza ca activitatea emulsionanta a lecitinei imbunatateste mucusul din intestin, protejand mucoasa gastro-intestinala. Acest lucru se poate datora faptului ca lecitina contine fosfatidilcolina (PC), care este, de asemenea, o componenta a mucusului.

Persoanele cu colita ulcerativa au cu 70% mai putine PC decat persoanele cu alte forme de IBD sau cele fara boala. Desi lipsesc cercetarile, dovezile din studiile facute sugereaza ca persoanele cu suferinta digestiva cauzate de alte probleme decat colita ulcerativa pot beneficia, de asemenea, de consumul de lecitina.

• Functia cognitiva imbunatatita

Colina, o componenta a fosfatidilcolinei, joaca un rol in dezvoltarea creierului si poate imbunatati memoria. Sobolanii sugari care au primit suplimente de colina au avut imbunatatiri ale memoriei pe tot parcursul vietii datorita schimbarilor din centrul de memorie al creierului lor.

Modificarile creierului au fost atat de vizibile incat cercetatorii au putut identifica animalele care au luat colina suplimentara, chiar si atunci cand sobolanii erau in varsta. Datorita efectului colinei asupra creierului, s-a propus ca lecitina poate fi benefica pentru cei cu tulburari neurologice, boala Alzheimer si alte forme de dementa.

• Ca ajutor pentru alaptare

Lecitina poate fi recomandata ca masura preventiva pentru femeile care prezinta canale de lapte infundate. Unele femei care alapteaza pot prezenta canale de lapte infundate, unde laptele matern nu curge corect prin canal. Aceasta afectiune este dureroasa si ingreuneaza alaptarea.

De asemenea, poate duce la dezvoltarea mastitei, o infectie a tesutului mamar care afecteaza aproximativ 10% dintre femeile care alapteaza.

Pentru a ajuta la prevenirea mastitei si a dificultatilor de alaptare, Fundatia canadiana pentru alaptare recomanda ca persoanele care prezinta canale de lapte blocate recurent sa ia 1.200 mg de lecitina de patru ori pe zi ca masura preventiva. Lecitina nu functioneaza, totusi, ca tratament pentru cei care au deja canale infundate.

Lecitina a fost promovata ca tratament pentru:

• boala vezicii biliare
  • boala de ficat
  • tulburare bipolara
  • anxietate
  • eczeme, dermatite si  piele uscata

Trebuie remarcat faptul ca cercetarea privind eficacitatea lecitinei in tratarea acestor afectiuni este foarte limitata sau inexistenta.

Lasa un comentariu