Bicarbonatul de sodiu este un ingredient foarte des utilizat in fiecare casa si te va scoate din impas in multe situatii, daca inveti sa il folosesti corect.
Cele mai multe gospodine il au mereu in camara si in dulapuri pentru a-l utiliza ca agent de fermentare, insa bicarbonatul nu se foloseste doar culinar ci si in alte situatii.

Bicarbonatul este un compus chimic antorganic inclus in categoria saruri. Denumirea sa stiintifica este hidrogenocabonat de sodiu. Numele de bicarbonat este de fapt denumirea sa uzuala.

Ce este bicarbonatul de sodiu si la ce poate fi folosit?
Cu ajutorul bicarbonatului poti tine spatiul din bucatarie curat

Versatilitatea bicarbonatului de sodiu il face un produs perfect pentru curatenie si excelent in orice bucatarie. In plus, bicarbonatul este ieftin si te va ajuta sa scapi rapid de petele dificile, de urmele de arsura si de mirosul neplacut.

Astfel, vei putea sa iti igienizezi cuptorul, chiuveta, vasele si tocatoarele fara sa mai fie necesar sa utilizezi substante chimice periculoase, din comert.

Poti curata usor aragazul utilizand bicarbonat de sodiu pe care sa il pui este partea metalica, dupa ce ai indepartat gratarul si ochiurile. Ulterior, poti stropi totul cu otet si poti lasa pasta care s-a format sa actioneze pentru 30 de minute.
Freaca tot cu ajutorul unui burete fara parti abrazive si suprafata va straluci de curatenie.

Cu ajutorul bicarbonatului poti indeparta pesticidele de pe legume si de pe fructe

Pentru a elimina cat mai usor pesticidele care pot sa contamineze fructele si legumele tot ce trebuie sa faci este sa le inmoi in apa cu bicarbonat de sodiu.

In acest sens, iti recomandam sa umplii chiuveta cu apa si sa pui 1 cana de bicarbonat de sodiu in ea.
Ulterior, lasa totul la inmuiat in chiuveta pentru 15 minute si pesticidele de pe fructe si legume vor fi distruse.

Poti inlocui praful de copt cu bicarbonat

Daca vrei sa coci ceva bun pentru familia ta, dar nu mai ai praf de copt, nu trebuie sa renunti. Poti folosi bicarbonatul de sodiu, sare de lamaie si malai. Daca vrei sa obtii echivalentul a o lingurita de praf de copt, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci bicarbonatul in urmatoarea compozitie:

  • ½ bicarbonat de sodiu;
  • ¼ sare de lamaie;
  • ¼ malai

Foloseste aceasta combinatie si nu vei mai avea nevoie de praf de copt.

Poti stinge focul care a fost geenrat de grasime sau ulei

Bicarbonatul este un ingredient foarte important si folosit in majoritatea extinctoarelor. Aceasta substanta reactioneaza la calcura si produce dioxid de carbon, iar dioxidul de carbon stinge focul.

Tot ce trebuie sa faci este sa ai mereu recipiente de bicarbonat langa aragaz, langa gratar sau langa cuptor pentru a opri rapid o flacara ce ar putea sa apara.

Cu ajutorul bicarbonatului baia ta va fi mai curata

La fel cum se intampla in cazul bucatariei, bicarbonatul te va ajuta sa cureti bine si natural baia – aceasta fiind una dintre cele mai greu de curat incaperi din casa.

Il poti folosi in diverse combinatii pe faianta, pe gresie, in dus, pe cada, pe chiuveta si in vasul de toaleta. Poti curata cu bicarbonat inclusiv accesoriile din inox frecandu-le cu ajutorul unui burete moale, inmuiat intr-o pasta de bicarbonat si otet.

Cu ajutorul bicarbonatului iti poti albi rufele

Bicarbonatul este o metoda eficienta cu ajutorul careia poti reda albul rufelor tale, fara sa fie necesar sa folosesti detegenti scumpi. Deoarece bicarbonatul de sodiu este alcalin, poate scoate cu usurinta toate petele acide.

Tot ce trebuie sa faci este sa pui jumatate de cana de bicarbonat peste detergentul pe care il folosesti in mod normal, astfel incat sa ii testezi eficienta cat mai bine.

Poti inlocui odorizantele cu bicarbonat

Nu toate odorizantele pe care le cumperi din magazine emana mirosuri placute si nu toate te scapa de mirosurile neplacute.
Cele mai multe dintre ele doar mascheaza mirosurile neplacute si pot sa contina substante chimice daunatoare.

Bicarbonatul reprezinta o alternativa foarte sigura si foarte ieftina, pentru ca interactioneaza cu particulele de miros existente in aer si neutralizeaza mirosurile neplacute.

Bicarbonatul de sodiu ajuta toate suprafetele care au nevoie de improspatare pentru ca nu doar acopera mirosul neplacut ci si il elimina in mod activ.

Spre exemplu, poti scapa de mirosul neplacut al incaltarilor presarand bicarbonat in interiorul lor. Ulterior, scutura bine pantofii si sunt gata de purtare. De asemenea, poti umple sosetele vechi cu bicarbonat, leaga-le si lasa-le in pantofi. Vei descoperi ca acestia nu mai miros deloc.

Igienizeaza biberoanele cu bicarbonat

Daca vrei sa igienizezi biberoanele, tot ce trebuie sa faci este sa lasi peste noapte suzetele si biberoanele bebelusului intr-un vas plin cu apa fierbinte si cateva linguri de bicarbonat. Poti folosi dupa aceea biberoanele dupa ce le usuci si le cureti inainte de utilizare.

De asemenea, poti fierbe biberoanele pentru 3 minute intr-o oala plina cu apa, in care ai pus 3 linguri de bicarbonat.

Toate aceste intrebuintari fac ca bicarbonatul sa fie practic indispensabil in orice casa, motiv pentru care iti recomandam sa il utilizezi si tu atunci cand este necesar si sa ai mereu un pachet de bicarbonat in casa.

Lasa un comentariu