Vitamina E este o vitamina liposolubila (asociata cu grasimile) cu un puternic efect antioxidant.
Exista 8 forme de vitamina E , dintre care cea mai comuna este alfa-tocoferolul. Acesta joaca un rol in protejarea membranei tuturor celulelor corpului, ceea ce inseamna ca este o vitamina esentiala pentru buna functionare a organismului.
Originea Vitaminei E
In 1922, la Universitatea California din Berkeley, embriologul Herbert McLean Evans a constatat, in urma unui experiment pe sobolani, ca femelele care urmau o dieta saraca in lipide nu puteau produce feti viabili. Ei concluzioneaza ca un compus legat de grasime este esential pentru dezvoltarea fatului.
Apoi, in 1924, alte studii efectuate de Benett Sure la Universitatea din Arkansas, au aratat ca un compus eliminat din dieta sobolanilor masculi le-a cauzat sterilitatea. Benett Sure a numit-o vitamina E.
In 1936, Herbert McLean Evans a reusit din nou sa izoleze vitamina E din uleiul de germeni de grau.
Va dura apoi 30 de ani pentru ca vitamina E sa fie recunoscuta de Consiliul National de Cercetare al Statelor Unite ca fiindun nutrient esential pentru sanatatea umana.
Surse de vitamina E
Vitamina E este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca este legata de lipide (grasimi) si, prin urmare, se gaseste in principal in alimentele grase, cel mai adesea de origine vegetala.
Alimentele care ofera cea mai mare cantitate de vitamina E sunt cele mai bogate in acizi grasi polinesaturati.
Cele mai bune surse de vitamina E sunt fructele oleaginoase, nucile si semintele, precum si uleiurile vegetale .
Uleiurile care sunt cele mai bogate in vitamina E sunt
- uleiul de floarea soarelui (75 mg / 100 g),
- uleiul de alune (49 mg / 100 g),
- uleiul de rapita (42 mg / 100 g) si
- uleiul de masline (25 mg / 100 g).
In familia oleaginoaselor, migdalele sunt cel mai bine vazute cu 14,6 mg / 100 g, urmate de nuci, alune si nuci de pin (intre 4 si 8,5 mg / 100 g), avocado si masline (intre 2 si 2,4 mg / 100 g).
Unele fructe sunt, de asemenea, foarte bogate vitamina E, cum ar fi kiwi, piersica si murele (1,2 pana la 2,4 mg / 100 g).
In regnul animal, crustaceele si pestii uleiosi contin vitamina E, in special midiile si scoicile (2,1 pana la 3,9 mg / 100 g) si sardinele, macroul si somonul (0,3 la 2 mg / 100 g).
Beneficiile oferite de vitamina E
Vitamine E ofera mai multe beneficii importante organismului uman:
- Antioxidant
Principala virtute a vitaminei E este actiunea sa antioxidanta care ii permite sa lupte impotriva stresului oxidativ si sa contracareze efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Actioneaza astfel in sinergie cu alti antioxidanti recunoscuti: vitamina C , seleniu si beta-caroten.
Aportul de vitamina E antioxidant este direct legat de consumul de grasimi polinesaturate.
- Cardio-protector
Vitamina E intra in constitutia membranelor tuturor celulelor organismului, asigurand protectia lipidelor care constituie aceste membrane. Ca atare, ar avea un efect preventiv impotriva bolilor cardiovasculare.
Vitamina E joaca, de asemenea, un rol in productia de celule rosii din sange si previne aglomerarea trombocitelor din sange prin stimularea productiei de vasodilatatoare.
- Creste imunitatea
Cercetatorii au descoperit, in special la persoanele in varsta, o corelatie intre lipsa de vitamina E si o vulnerabilitate mai mare la infectii.
Studiile clinice au confirmat ca suplimentarea cu 100 mg / zi de vitamina E poate imbunatati imunitatea la varstnici.
- Prevenirea cancerului
Suplimentarea cu vitamina E ar putea ajuta la prevenirea cancerului, in principal datorita actiunii sale antioxidante.
Cu toate acestea, studiile sunt destul de contradictorii pe aceasta tema, cu exceptia fumatorilor de sex masculin, la care suplimentarea cu vitamina E este asociata cu o reducere de 71% a riscului de cancer de prostata.
Dozare
Vitamina E se masoara in mg sau UI (unitati internationale) si 200 UI = 134 mg.
Aporturile nutritionale recomandate de ANSES sunt 15 mg / zi (sau 22,5 UI) de vitamina E.
Cu toate acestea, pentru a obtine un efect antioxidant, ar fi necesare doze de ordinul a 65 mg sau 100 UI. Este, de asemenea, doza limita de siguranta stabilita de autoritatile sanitare.
Deficitul de vitamina E
Deficitul de vitamina E in tarile dezvoltate este exceptional. Exista doar in caz de deficit de absorbtie, asimilare slaba sau tulburare a metabolismului lipidic.
Astfel se manifesta in tulburari nervoase si musculare, cu o coordonare slaba a miscarilor.
Singura exceptie este la copiii foarte mici si in special la copiii prematuri, deoarece rezervele corporale sunt scazute, deficienta exista si duce la anemie hemolitica.
Aportul insuficient ar putea promova, de asemenea, debutul bolilor cardiovasculare si coronariene
Efecte secundare si contraindicatii
Deoarece vitamina E are proprietati anticoagulante, persoanele care iau medicamente pentru fluidizare sau cei cu risc de accident vascular cerebral ar trebui sa evite inceperea suplimentarii.
Un studiu australian efectuat in 2014 arata ca suplimentarea a 500 mg / zi de vitamina E poate creste tensiunea arteriala a persoanelor deja hipertensive.
Dozele zilnice mari de vitamina E pot provoca oboseala, tulburari digestive sau tulburari emotionale. Prin urmare, este important ca vitamina E sa fie luata doar dupa analize si la recomandarea medicului specialist.