Unele persoane folosesc termenul „intestin lenes” pentru a face referire la digestia incetinita. Digestia incetinita este un simptom al unei afectiuni, mai degraba decat o afectiune in sine.

O persoana care are digestia incetinita poate prezenta alte simptome, cum ar fi rare miscari ale intestinului, constipatie si incordare.

Citeste mai departe pentru a afla cauzele unui intestin lenes si celelalte simptome care il pot insoti.
De asemenea, prezentam diferite optiuni de tratament care ar putea ajuta digestia adecvata si ar ajuta la ameliorarea simptomelor.

Intestin lenes: ce sa stii despre

Ce inseamna intestin lenes?

Un intestin lenes nu este o tulburare medicala diagnostica. Cu toate acestea, multe persoane folosesc acest termen pentru a face referire la digestia incetinita.

Digestia incetinita duce la miscari intestinale rare, pe care medicii le numesc constipatie lenta de tranzit (STC).

Persoanele cu STC au scaune foarte tari. Scaunele dure sunt mai greu de trecut si, prin urmare, pot duce la complicatii, cum ar fi hemoroizi si miscari dureroase ale intestinului.

Unele persoane dezvolta o digestie incetinita dupa utilizarea prelungita de laxative stimulante. Cateva exemple de medicamente includ:

 • ulei de ricin
 • senna
 • bisacodyl

Laxative stimulante stimuleaza peristaltismul – o serie de contractii musculare pe care organismul le foloseste pentru a muta alimentele prin tractul digestiv.
In timp, organismul poate deveni dependent de aceasta stimulare si poate dezvolta peristaltism mai lent sau mai putin eficient.

Cu toate acestea, unele persoane pot simti nevoia de a utiliza laxative stimulante. Daca da, este important sa utilizezi cea mai mica doza posibila si sa te bazezi doar pe medicament pentru o perioada scurta de timp.

Simptome si posibile cauze ale unui intestin lenes

Urmatoarele simptome pot insoti digestia incetinita:

 • miscarile intestinului se simt foarte rar
 • simti miscari ale intestinului doar de cateva ori pe saptamana
 • ai mai putine scaune decat in mod normal
 • balonare abdominala si durere
 • greata

Exista mai multe cauze potentiale ale digestiei incetinite si ale STC.
Ele includ:

 • Utilizare laxativelor: persoanele care utilizeaza laxative stimulante pentru perioade indelungate se pot lupta sa aibe scaune fara ele.
 • Medicamente: unele medicamente, inclusiv opioidele, pot incetini digestia si pot produce constipatie.
 • Consumul de fibre: consumul mare de fibre poate ajuta la usurarea mai multor forme de constipatie, dar prea mult poate inrautati STC. Fibra creste cantitatea de scaun din rect, ceea ce nu este util pentru o persoana cu STC, care nu este in masura sa treaca scaunul frecvent si eficient.
 • Blocarea fizica: un alt blocaj fizic in tractul digestiv poate incetini digestia.
 • Sindromul de colon iritabil (IBS): IBS provoaca constipatie, gaze, diaree si alte probleme digestive. Medicii nu inteleg pe deplin ce provoaca IBS. Cu toate acestea, cercetatorii au aratat ca persoanele cu IBS tind sa aiba niveluri crescute de sensibilitate in intestine.
 • Boala tiroidiana: unele persoane cu o tiroida nederactiva sau hipotiroidism, au constipatie cronica si au digestia incetinita.
 • Deteriorarea nervilor: deteriorarea diversilor nervi din tractul digestiv poate incetini digestia, provocand simptome de STC. Leziunile neurologice, precum maduva spinarii sau leziunile traumatice ale creierului, pot, de asemenea, sa incetineasca digestia.

Digestia incetinita nu este singura cauza de constipatie. Alte cauze potentiale includ:

 • obiceiuri nesanatoase ale intestinului, cum ar fi intarzierea miscarilor intestinale
 • hemoroizi
 • leziuni ale muschilor anali
 • disfunctia podelei pelvine
 • tulburari de dezvoltare
 • dementa

Tratamentul simptomatologiei provocate de un intestin lenes

Tratamentul pentru digestia incetinita si STC depinde de cauza specifica.

Uneori, un medic poate fi incapabil sa identifice un motiv medical pentru digestie lenta sau STC. In acest caz, poate fi util ca persoana sa tina o evidenta a simptomelor sale in timp ce incearca diferite tratamente.

Unele tratamente potentiale pentru digestia lenta si STC le includ pe cele de mai jos.

Evaluarea aportului de fibre
Cresterea semnificativa a cantitatii de fibre din dieta poate inrautati STC. Cu toate acestea, aportul foarte scazut de fibre poate face si el scaunele greu de trecut.

O persoana trebuie sa ceara sfatul medicului cu privire la nivelul de aport de fibre care este adecvat pentru ea, caci fiecare suntem diferiti.

Reducerea utilizarii de laxative stimulante
Persoanele cu STC pot constata ca laxativele stimulante agraveaza simptomele lor. Acestea ar trebui sa reduca utilizarea acestor laxative si sa discute cu medicul lor despre tratamente alternative si potentiale suplimente alimentare care pot fi luate in locul laxativelor.

Clismele
O clisma este o procedura care implica spalarea intestinelor folosind o injectie de lichid prin rect.

O clisma poate ajuta o persoana sa aiba o miscare intestinala. Cu toate acestea, este important sa vorbim cu un medic despre utilizarea pe termen lung a acestui tratament.

Reconstructia intestinului
Reconstructia intestinala este un tratament comportamental pentru afectiunile intestinale, cum ar fi STC. Unele terapii de antrenament intestinal folosesc biofeedback pentru a ajuta o persoana sa-si retraga intestinul sa se goleasca regulat.

Exista diferite metode de livrare a biofeedback-ului. O metoda implica plasarea electrozilor pe intestin pentru a permite persoanei sa vada sau sa auda activitatea muschilor intestinali. O persoana poate folosi apoi acest feedback pentru a intelege mai bine miscarile intestinale si pentru a-si retrage muschii.

Interventie chirurgicala
In cazuri foarte rare si extreme de miscari intestinale lente sau inadecvate, un medic poate recomanda interventia chirurgicala pentru instalarea unui sac de colostomie.
Un sac de colostomie este potrivit in general numai pentru persoanele care au constipatie severa si incontinenta fecala din cauza unei afectiuni neurologice subiacente.

Stimulare electrica interferentiala
Stimularea electrica interferentiala foloseste curenti electrici nedurerosi pentru a creste viteza digestiei si pentru a imbunatati functionarea nervilor din tractul digestiv.
Poate fi o alternativa eficienta la chirurgie.

In concluzie…

Este bine ca, in cazul in care te confrunti cu simptome de constipatie, tranzit lenes sau probleme digestive, sa consulti un medic pentru a putea stabili un diagnostic si o maniera adecvata de tratament.

De ce?

Pentru ca exista multe cauze potentiale ale digestiei incetinite, unele dintre ele fiind factori de viata relativ usor de schimbat. Insa uneori, digestia incetinita este rezultatul unei afectiuni medicale subiacente care necesita un tratament adecvat.

Lasa un comentariu