Ecosistemul acvatic ar putea da lantului nostru alimentar o mana de ajutor.

Sunt microalgele hrana durabila a viitorului

Cererea de alimente creste si sunt necesare sisteme de productie mai durabile – acesta este unul dintre motivele pentru care Europa se orienteaza catre sectorul algelor.

Oamenii cinsuma alge de multa vreme, insa acum atentia se indreapta catre microalge, datorita potentialului lor nutritional.

In Pataias, Portugalia, compania Allmicroalgae dezvolta aplicatii pe baza de alge pentru alimente precum prajituri, paine, gustari si tartine.
Inginerul alimentar, Anabela Raymundo, lucreaza pentru Universitatea din Lisabona si ajuta la dezvoltarea acestor produse de microalge.

Ea ne spune ca „este extrem de important sa gasim surse de hrana alternative, care sa fie durabile si, de asemenea, sa beneficieze nutritional pentru oameni. Microalgele sunt ingrediente extrem de importante, deoarece sunt bogate atat in proteine, cat si in compusi bioactivi si, prin urmare, sunt o sursa extrem de importanta de nutritie si poate fi utilizat in multe alimente „.

Sunt microalgele alimentul viitorului?

In primul rand, trebuie sa mentionam ca microalgele sunt unele dintre cele mai vechi vietati de pe planeta si au o gramada de beneficii:

#1. Au o amprenta redusa de carbon – mai mica decat cea a orezului.

#2. Pot creste oriunde – in apa dulce sau marina, chiar si in interior, deoarece nu necesita cultivare in sol.

#3. Reprezinta o sursa naturala cu numeroase utilizari – pot fi folosite pentru nutritia umana, hrana animalelor, agricultura si sectorul cosmetic.

#4. Sunt o sursa bogata de proteine – dar si de acizi grasi, vitamine, minerale si alte fitochimicale valoroase.

#5. Pot fi consumate in diferite produse – cum ar fi batoanele proteice, biscuiti si diverse pulberi alimentare.

#6. Sunt foarte bune si pentru sanatatea animalelor – contribuie la buna functionare a sistemelor vitale precum sanatatea pielii, inima, rinichi si intarirea sistemului imunitar.

Exista mai mult de 72 500 de specii de alge, care traiesc atat in apa dulce cat si in apa marilor si oceanelor. Cele mai mari se numesc macroalge si reprezinta 20% din toate speciile. Restul de 80% este alcatuit din microalge.

Aceste microalge unicelulare isi incep calatoria pentru a deveni o sursa de hrana intr-un laborator, in baloane care contin o cultura lichida. Fiecare microalga are o valoare nutritionala variabila.
Unii dintre nutrientii pe care ii contin sunt aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, inclusiv omega-3, omega-6, omega-7 si vitamine, cum ar fi A, D si E.
Doua dintre cele mai populare pentru consumul uman sunt Chlorella si Spirulina.

Joana Silva este managerul tehnic de cercetare si dezvoltare la Allmicroalgae.
Ea descrie modul in care lucreaza cu alge in companie:

Incep prin a face analize care ne permit sa evaluam daca cresterea microalgelor din fotobioreactori merge sau nu. Trebuie sa stim ce se intampla in interiorul celulei pentru a determina valoarea totala a proteinelor si magneziul consumat in mediul nutritiv”, explica ea.
De asemenea, verifica daca exista fier si „mai multi micro si macronutrienti care sunt esentiali pentru cultura si care permit algelor sa-si optimizeze consumul de nutrienti”.

Cultivarea algelor necesita proceduri exacte pentru a obtine productii abundente de biomasa. Drojdia traditionala, la fel ca cea folosita la fabricarea berii, activeaza procesul de fermentare, apoi cultura este injectata in fotobioreactori mari, unde creste pana cand atinge standardul de calitate potrivit. Dupa aceea, este recoltat si procesat in pulbere fina.

Algele sunt inoculate in reactoare unde, cu fiecare noua inoculare, se mareste volumul de cultura. Acest lucru se face pana cand au suficiente celule pentru a merita trecerea la etapa de procesare.
Etapa de procesare este menita sa concentreze celulele pentru a face apoi o pasta concentrata pentru piata acvaculturii.
Acest concentrat poate fi transformat si intr-o pulbere care poate fi utilizata ca ingredient sau supliment alimentar.


Interesul industriei alimentare pentru microalge creste rapid datorita noilor obiceiuri ale consumatorilor, durabilitatii productiei, dar si din motive de sanatate. Directorul general al Allmicroalgae spune ca proteina pe baza de plante este buna, nu doar pentru dieta vegetariana sau vegana, ci ar putea fi folosita si pentru „persoanele bolnave si care au dificultati in a manca produse bogate in proteine”.

In cadrul strategiei Uniunii Europene, Comisia incearca sa deblocheze intregul potential al industriei algelor pana la mijlocul anului 2022.

Sursa: www.euronews.com

Lasa un comentariu