In lupta impotriva schimbarilor climatice, cu totii speram ca actiuni mici, dar luate in cunostinta de cauza, pot duce la rezultate durabile.
Cumparam mai putin plastic, ne schimbam planurile de calatorie pentru a reduce emisiile si ne luam cu noi la cumparaturi sacose reutilizabile.
Dar, ce se intampla atunci cand, in ciuda celor mai bune intentii, eforturile noastre de a reduce deseurile din plastic nu dau roade?
Din pacate, aceasta pare sa fie o problema foarte actuala si destul de presanta, intrucat noile cercetari sugereaza ca sacosele reutilizabile, cele promovate ca si resurse cheie catre durabilitate si sustenabilitate, in fapt, fac mai rau decat bine.
Shelie Miller, profesor de sisteme durabile la Universitatea din Michigan, a evidentiat de curand „dualitatea” morala in ceea ce priveste „produsele durabile”.
„Stim ca le plac consumatorilor, ca vor sa le refoloseasca”, explica Miller. „Cu toate acestea, este important sa luati in calcul daca aceste produse sunt utilizate de suficiente ori pentru a justifica crearea lor.”
De fapt, cercetarile ulterioare efectuate de Miller evidentiaza faptul ca cel mai nesustenabil element nu este ambalajul, ci articolele reale care sunt transportate.
Ce fac comerciantii pentru a opri utilizarea pungilor nesustenabile?
Cercetarile spun ca supermarketurile si punctele de vanzare cu amanuntul incep sa schimbe valul de pungi reutilizabile din plastic.
In Anglia spre exemplu, reteaua de supermarketuri Co-Op a ales recent sa scoata de la vanzare toate pungile reutilizabile din toate cele 2600 de magazine. In schimb, ei vor oferi pungi compostabile, cu o taxa de 0.15 EUR atasata.
Cu toate acestea, momentan sunt foarte multe sacose reutilizabile in circulatie, ramanand astfel intrebari cu privire la modul in care acestea vor recupera orice element durabil si, in cazul in care vor fi folosite continuu, cand isi vor justifica productia?
Unde ar trebui sa ne indreptam atentia pentru a deveni o societate durabila?
Se pare ca, pentru a recupera cu adevarat costul de mediu al pungilor reutilizabile, trebuie sa vizam toate materialele plastice, inclusiv cele legate de consumul de alimente si de deseuri.
Dar, a intelege ce sisteme de consum alimentar par a fi cel mai putin risipitoare, poate fi o panta alunecoasa.
In 2019, Miller si colegii sai au constatat ca *kit-urile de ingrediente pentru diverse preparate culinare, cu tot cu ambalajele lor, produceau mai putine deseuri, deoarece cumparatorii acestora aruncau mai putine alimente in comparatie cu cei care isi gateau masa din ingrediente cumparate individual.
Un astfel de exemplu de kit-uri de gatit este Green Chef – un brand specializat in crearea de meniuri durabile, cu scopul de a reduce risipa de alimente. Compania merge chiar cu un pas mai departe, compensand 100% din emisiile sale operationale de carbon si orice plastic utilizat in cutii.
*Ce sunt aceste kit-uri de ingrediente?
Noul trend in materie de gastronomie este reprezentat de aceste cutii sau kit-uri, care contin ingrediente fresh masurate special pentru retete usor de facut si echilibrate din punct de vedere nutritional.
Se merge pe ideea de preparate sanatoase in confortul casei proprii, cu economie de timp dar rezultate sanatoase si gustoase.
Asadar, intr-un astfel de kit, vei primi toate ingredientele de care ai nevoie pentru a gati o reteta aleasa de tine, ingrediente premium, care sunt deja cantarite si aranjate in funtie de preferintele tale. Majoritatea ambalajelor sunt realizate din materiale reciclabile, reutilizabile sau compostabile, astfel incat sa se adauge plus valoare bataliei constante impotriva deseurilor.
In general, deseurile din plastic raman o problema complexa, cu indivizi care se lupta sa controleze ceea ce este dincolo de controlul lor, in incercarea de a contribui la practici durabile.
Miller si echipa ei sunt totusi constienti ca acest lucru depaseste individul. „Deseurile solide pe care le generam in gospodariile noastre sunt intr-adevar doar varful aisbergului”, explica ea.
„Continuarea promovarii schimbarii la nivel de societate, pentru a ne asigura ca toata lumea are acces la alimente si faptul ca marii poluatori corporativi sunt considerati responsabili este, de asemenea, o parte importanta in schimbarea unei societati normale intr-una durabila”.
Sursa: euronews.com