Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care joaca o serie de roluri extrem de importante in corpul tau.

Acest nutrient este deosebit de important pentru sanatatea sistemului imunitar – asta face ca multi sa se intrebe daca suplimentarea cu vitamina D poate contribui la reducerea riscului de contractare a noului coronavirus.

Cu toate ca in prezent nu exista nici un remediu pentru COVID-19, masurile preventive precum distantarea fizica, igiena corespunzatoare si purtarea mastii te pot proteja de contractarea virusului.

De asemenea, unele cercetari arata ca a avea un nivel optim de vitamina D, te poate ajuta sa iti menti un sistem imunitar sanatos, prin urmare te poate proteja impotriva bolilor respiratorii in general.

Vitamina D poate reduce riscul de COVID-19

Acest articol explica modul in care vitamina D afecteaza sanatatea imuna si modul in care suplimentarea cu acest nutrient poate ajuta la protejarea impotriva afectiunilor respiratorii.

Cum afecteaza vitamina D sistemul imunitar?

Vitamina D este necesara pentru buna functionare a sistemului imunitar, care este prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor si bolilor.

Aceasta vitamina joaca un rol esential in promovarea raspunsului imun. Are atat proprietati antiinflamatorii, cat si imunoregulatoare si este cruciala pentru activarea apararilor sistemului imunitar.

Vitamina D este cunoscuta pentru a imbunatati functia celulelor imune, inclusiv celulele T si macrofage, care iti protejeaza corpul impotriva agentilor patogeni.

De fapt, vitamina D este atat de importanta pentru functia imunitara, incat nivelurile scazute au fost asociate cu o susceptibilitate crescuta la infectii, boli si tulburari legate de imunitate.

De exemplu, nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoza, astm si boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), precum si infectii respiratorii virale si bacteriene.

Mai mult, deficienta de vitamina D a fost legata de scaderea functiei pulmonare, care poate afecta capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor respiratorii.

Suplimentarea cu vitamina D poate proteja impotriva COVID-19?

In prezent, nu exista nicio cura sau tratament pentru COVID-19 si niciun studiu nu a investigat efectul suplimentelor de vitamina D sau deficienta de vitamina D asupra riscului de a contracta noul coronavirus care provoaca COVID-19.

Cu toate acestea, mai multe studii au aratat ca deficienta de vitamina D poate dauna functiei imunitare si creste riscul de a dezvolta boli respiratorii.

In plus, unele studii au indicat ca suplimentele de vitamina D pot imbunatati raspunsul imun si proteja impotriva infectiilor respiratorii in general.

O recenzie recenta care a inclus 11.321 de persoane din 14 tari a demonstrat ca suplimentarea cu vitamina D a scazut riscul de infectii respiratorii acute (ARI) atat la cei care aveau un nivel deficitar cat si adecvat de vitamina D.

In general, studiul a aratat ca suplimentele de vitamina D au redus riscul de a dezvolta cel putin o ARI cu 12%. Efectul de protectie a fost cel mai puternic la cei cu un nivel scazut de vitamina D.

Mai mult, revizuirea a descoperit ca suplimentele de vitamina D au fost cele mai eficiente pentru a proteja impotriva ARI atunci cand sunt luate zilnic sau saptamanal in doze mici si mai putin eficiente atunci cand sunt luate in doze mai mari, distantate in timp.

VITA-D-LIP Vitamina D Lipozomala 1000UI sau 4000UI
VITA-D-LIP Vitamina D Lipozomala 1000UI sau 4000UI

Suplimentele de vitamina D s-au dovedit, de asemenea, ca reduc mortalitatea la adultii in varsta, care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta boli respiratorii precum COVID-19.

In plus, deficienta de vitamina D este cunoscuta pentru a declansa un proces cunoscut sub numele de „furtuna de citokine”.

Citokinele sunt proteine ​​care sunt o parte integranta a sistemului imunitar. Pot avea efecte pro-inflamatorii si antiinflamatorii si pot juca roluri importante, ajutand la protectia impotriva infectiei si a bolii.

Cu toate acestea, citokinele pot induce si leziuni ale tesuturilor in anumite circumstante.

O furtuna de citokine se refera la eliberarea necontrolata de citokine pro-inflamatorii care are loc ca raspuns la infectie sau alti factori. Aceasta eliberare degregata si excesiva de citokine duce la deteriorarea severa a tesuturilor si imbunatateste progresia si severitatea bolii.

De fapt, este o cauza majora a insuficientei multiple a organului si a sindromului de detresa (insuficienta) respiratorie acuta (ARDS), precum si un factor important in progresia si severitatea COVID-19.

De exemplu, s-a demonstrat ca pacientilor cu cazuri severe de COVID-19 elibereaza un numar mare de citokine, in special interleukin-1 (IL-1) si interleukina-6 (IL-6).

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu o functie imunitara redusa si poate spori furtuna de citokine.

Ca atare, cercetatorii postuleaza ca o deficienta de vitamina D poate creste riscul de complicatii severe de COVID-19, precum si ca suplimentarea cu vitamina D poate reduce complicatiile legate de furtunile de citokine si inflamatiile necontrolate la pacientii cu COVID-19 .

In prezent, studii clinice multiple investigheaza efectele suplimentarii cu vitamina D (in doze de pana la 200.000 UI) la pacientii COVID-19.

Desi cercetarile in acest domeniu sunt in desfasurare, este important sa intelegi ca administrarea suplimentara de vitamina D nu te poate proteja de la dezvoltarea COVID-19.

Cu toate acestea, a fi deficitar de vitamina D iti poate creste susceptibilitatea la infectii si boli generale, daunand functiei imunitare.

Acest lucru este deosebit de ingrijorator, avand in vedere ca multe persoane au deficienta de vitamina D, in special persoanele in varsta care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta complicatii mai grave legate de COVID-19.

Din aceste motive, este o idee buna sa soliciti medicului sa iti testeze nivelul de vitamina D pentru a determina daca ai o deficienta in privinta acestui nutrient important.

In functie de nivelul din sange, suplimentarea cu 1.000-4.000 UI de vitamina D pe zi este de obicei suficienta pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei cu un nivel scazut de sange vor necesita deseori doze mult mai mari pentru a-si creste nivelul pana la un interval optim.

Desi recomandarile privind ceea ce constituie un nivel optim de vitamina D variaza, majoritatea expertilor sunt de acord ca nivelurile optime de vitamina D se situeaza intre 30–60 ng / ml (75–150 nmol / L).

In concluzie…

Vitamina D joaca multe roluri importante in corpul tau, inclusiv promovarea sanatatii sistemului imunitar.

Cercetarile stiintifice sugereaza ca suplimentarea cu vitamina D poate proteja impotriva infectiilor respiratorii, in special in randul celor care au deficienta de acesta vitamina.

Totusi, retine ca in prezent nu exista dovezi ca luarea vreunui supliment, inclusiv vitamina D, va reduce riscul de a dezvolta COVID-19 ca urmare a contractarii coronavirusului SARS-CoV-2.

Daca esti interesat/a de suplimentarea cu vitamina D pentru a iti imbunatati raspunsul imunitar general, consulta medicul pentru informatii despre dozarea corecta.

Lasa un comentariu