Ar fi foarte frumos daca am manca in fiecare zi burgeri si asta ar reprezenta o dieta sanatoasa – nu pentru ca, din cand in cand, ar fi ceva rau. Aveti ceva proteine pe acolo, ceva legume si poate chiar fibre, daca chifla este din faina integrala.

Din pacate insa, vin studii peste studii care „incrimineaza” carnea ca nefiind o sursa sanatoasa de proteine. Tot aceste studii sustin ca ar fi mult mai bine sa obtineti proteinele necesare din plante. Si aici nu este vorba numai de proteine – in general, dietele care contin cat mai multe substante vegetale tind sa fie mai sanatoase.
De fapt, potrivit unei revizuiri din 2017 in Jurnalul International de Epidemiologie, care a analizat 95 de studii, consumul a 5 portii de plante pe zi ofera un risc redus de atac de cord si accident vascular cerebral, iar cresterea aportului la 10 portii pe zi ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare al persoanei cu 28% si riscul general de deces cu 31%.
Lasand la o parte aceste studii, exista motive cat se poate de legitime si stiintifice pentru care fasolea, spre exemplu, este mai sanatoasa decat baconul/slanina. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa va rasfatati cu un burger delicios sau un gratar, ci doar ca ar trebui sa va bucurati de ele cu moderatie.
In general, cercetatorii sustin ca mai putina carne, in special rosie, este mai benefic pentru sanatate pe termen lung. Nu trebuie nici sa inlocuiti carnea cu tofu, caci soia nu este cea mai buna proteina vegetala. Este suficient sa fiti atenti si sa consumati mai multe proteine vegetale si mai putine animale.
De ce?
#1. Proteina vegetala are mai multi nutrienti si fibre (desi nu toti aminoacizii)
Carnea este recunoscuta pentru numeroasele sale substante nutritive. Daca mancati o varietate de carnuri, obtineti toti aminoacizii de care aveti nevoie, plus vitamine precum B12, niacina, tiamina, B5, B6, B7, A si K.
Dar, daca schimbati toate aceste proteine animale cu o dieta la fel de variata de proteine vegetale cum ar fi nuci, seminte si fasole, nu este deloc mai rau. Si acestea au un spectru similar de nutrienti. Cea mai mare diferenta este vitamina B12, pe care majoritatea plantelor nu o pot produce. Puteti insa obtine B12 din alge marine si cereale fortificate, desi cel mai simplu mod este prin suplimente alimentare.
Avand in vedere profilul lor egal de vitamine, Andrea Giancoli, dietetician inregistrat in California, spune ca proteinele pe baza de plante sunt mult mai sanatoase decat omologii lor din carne.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, kilogram pentru kilogram, ambaleaza mai multi nutrienti in mai putine calorii. De asemenea, au un lucru care lipseste complet proteinelor animale: fibrele. (Cu exceptia unor lucruri precum tofu, care este procesat, noteaza Giancoli.)
Sa nu uitam de fibra. Fibrele ajuta la digestie, promoveaza un microbiom intestinal sanatos si sunt puternic asociate cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare.
#2. Persoanele care consuma proteine vegetale au, in general, obiceiuri mai sanatoase
Analizele care au comparat cele doua tipuri de diete, respectiv oamenii care consuma proteine vegetale fata de cei care consuma proteine animale, au concluzionat ca, indiferent de factori precum clasa socio-economica, greutatea corporala si obiceiurile sportive, cei care consuma proteine vegetale tind sa duca o viata mai lunga si mai sanatoasa. Tot acestia tind sa sufere de mai putine boli cardiovasculare si mai putine cazuri de cancer.
Factori care sa influenteze aceste concluzii pot fi si vizitele mai regulate la medic sau tendinta de a locui in zone mai linistite si mai putin poluate a celor cu diete bazate pe plante.
#3. Carnea are mai multe grasimi saturate
Un alt motiv pentru care friptura nu este atat de grozava este grasimea care o insoteste mai mereu.
Grasimea este cea care confera fripturilor si burgerilor aroma delicioasa, dar care totodata tinde sa „ingreuneze” functionarea inimii. Cu proteinele vegetale pe de alta parte, obtineti mai putine grasimi saturate, fara colesterol.
Grasimile saturate sunt acelea care la temperatura camerei sunt solide si care tind sa contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare, desi nu la fel de mult ca si grasimile trans. Ele cresc nivelul total de colesterol, iar acest lucru, pe termen lung, inclina catre cresterea LDL (lipidelor cu densitate mica) – care infunda arterele.
Alimentele precum nucile, avocado si pestele au mult mai putine grasimi saturate decat carnea. Prin urmare, ele sunt considerate grasimi sanatoase.
#4. Carnea rosie procesata este cancerigena, iar carnea gatita la gratar poate fi si ea
Probabil ati auzit despre raportul masiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in urma cu cativa ani, care proclama carnea rosie procesata ca fiind cancerigena. Cancerul colorectal, in special, a fost asociat cu consumul de carne rosie, la fel si cancerul pancreatic si de prostata.
Carnea procesata, cum ar fi slanina si carnatii, contribuie, de asemenea, la cancerul colorectal. Chiar si carnea la gratar este cunoscuta ca avand niste compusi cancerigeni; carnea arsa are un efect similar.
In marea schema a cancerului, carnea nu este cel mai mare jucator. Estimarile recente ale proiectului Global Burden of Disease, un subgrup al OMS, au ridicat numarul de cazuri anuale de cancer survenit in urma consumarii de carne rosie la 50.000. Acest lucru este comparat cu 200.000 din poluarea aerului, 600.000 din alcool si un milion din tutun. Dar asta nu este nimic.
Daca luam o imagine de ansamblu exclusiv cu dimensiuni mari, este destul de incontestabil ca obtinerea proteinelor din plante ar fi mai sanatoasa in general.
Dar dieteticienii precum Giancoli sunt, de asemenea, fermi in legatura cu un alt lucru important: mancarea ar trebui sa fie placuta. Nu ar trebui sa ne petrecem viata savurand doar inghetata si pizza, daca ne plac burgerii, ar trebui sa ii consumam. Nu in fiecare noapte – doar uneori.
Cheia unei diete de succes, asa cum va vor spune multi dieteticieni, este echilibrul si moderarea. Si fasolea.