Faina este un ingredient care se gaseste in camara oricui – se foloseste pentru a face deserturi, produse de patiserie, paste, paine…
Cu toate acestea, se spune ca unele tipuri de faina sunt mai sanatoase decat altele. De exemplu, faina alba de grau care se gaseste in toate magazinele este mai putin sanatoasa, deoarece este rafinata pentru a indeparta taratele si germenii din boabele de grau. Si se stie ca ele stocheaza cea mai mare parte a nutrientilor si a fibrelor.
Prin urmare, tot mai multi sunt interesati sa inlocuiasca acest tip de faina alba cu optiuni mai sanatoase, atat pentru coacere cat si pentru gatit.
Iata, in cele ce urmeaza, 5 dintre cele mai sanatoase tipuri de faina care pot fi folosite pentru o varietate de retete:
#1. Faina de cocos
Faina din nuca de cocos este obtinuta prin macinarea pulpei uscate de cocos intr-o pulbere fina – este perfecta pentru cei cu sensibilitate la cereale sau gluten/ boala celiaca.
Este mai bogata in calorii decat faina alba de grau sau cea traditionala din cereale si este o sursa buna de proteine, grasimi, fibre si minerale precum fier si potasiu.
Spre deosebire de faina de cereale, faina de cocos contine o cantitate substantiala de grasime. Aceasta grasime este in principal saturata si cuprinde in mare parte trigliceride cu lant mediu (MCT), care pot reduce inflamatia si pot sustine un metabolism sanatos.
Desi este un subect controversat, grasimile saturate din nuca de cocos iti afecteaza probabil sanatatea in mod diferit fata de mancarea rapida, prajiturile si carnea procesata – si poate oferi chiar beneficii.
Faina de cocos este, de asemenea, bogata in antioxidanti si pare sa aiba proprietati antimicrobiene.
O portie de 1/2 cana (64 de grame) ofera:
- Calorii: 210
- Proteine: 8,5 grame
- Grasimi: 13 grame
- Carbohidrati: 34 grame
- Fibre: 25 grame
- Fier: 22% din valoarea zilnica (DZR)
- Potasiu: 18% din DZR
Faina de cocos are o aroma usor dulce, care se preteaza la prajituri, produse de patiserie si chiar paine.
Tinde sa aiba o textura granuloasa si sa absoarba mult lichid, care poate usca unele produse de patiserie. Astfel, functioneaza cel mai bine in retetele care folosesc oua pentru a mentine umezeala si structura, cum ar fi briosele.
Cand inlocuiesti faina de grau cu faina de nuca de cocos, foloseste aproximativ 1/4 din ceea ce solicita reteta, apoi inlocuieste restul de 3/4 cu un alt tip de faina.
In plus, pentru ca are nevoie de mai mult lichid decat alte fainuri, adauga 1 ou la 1/4 cana (32 grame) de faina de nuca de cocos in produsele coapte.
#2. Faina de migdale
Faina de migdale se face prin macinarea migdalelor albe intr-o pulbere fina. Deoarece nu este obtinuta din cereale, este in mod natural fara gluten.
Retine ca faina de migdale este diferita de macinisul (faina integrala) de migdale, care este un ingredient mai grosier produs prin macinarea migdalelor cu coaja inca intacta.
Faina de migdale este o sursa buna de magneziu, grasimi nesaturate omega-3, proteine vegetale si vitamina E – un puternic antioxidant. Atentie insa ca migdalele, la fel ca alte nuci si seminte, sunt bogate in calorii.
Nutrientii din aceasta faina ofera mai multe beneficii, cum ar fi rezistenta imbunatatita la insulina, precum si colesterolul LDL (rau) mai scazut si tensiunea arteriala mai scazuta. Migdalele pot proteja, de asemenea, sanatatea creierului, intrucat vitamina E poate reduce riscul de Alzheimer.
O portie de 1/2 cana (56 de grame) de faina de migdale ofera:
- Calorii: 340
- Proteine: 12 grame
- Grasimi: 30 de grame
- Carbohidrati: 12 grame
- Fibre: 4 grame
- Calciu: 5% din DZR
- Fier: 6% din DZR
- Potasiu: 8% din DZR
- Magneziu: 65% din DZR
- Vitamina E: 100% din DZR
Faina de migdale are o aroma de nuci si este usor de utilizat. In majoritatea retetelor, poti inlocui pur si simplu faina de grau intr-un raport egal cu faina de migdale.
Functioneaza bine in produse de patiserie, cum ar fi clatite, fursecuri, biscuiti, plus anumite alimente sarate, cum ar fi pastele de casa si chiftelutele.
#3. Faina de Quinoa
Faina de quinoa se face prin macinarea bobitelor intr-o pulbere fina.
Aceasta pseoudocereala fara gluten este considerata pe scara larga a fi un bob integral, ceea ce inseamna ca nu a fost procesat si rafinat, lasand intact nutrientii sai originali.
Eeste o sursa buna de proteine, fibre, fier si grasimi nesaturate. In plus, se mandreste cu efecte antioxidante si antiinflamatorii care pot beneficia sanatatii digestive, inhiba cresterea tumorii si poate reduce riscul general de imbolnavire.
O portie de 1/2 cana (56 de grame) de faina de quinoa ofera:
- Calorii: 200
- Proteine: 8 grame
- Grasimi: 2 grame
- Carbohidrati: 38 grame
- Fibre: 6 grame
- Fier: 33% din DZR
- Potasiu: 4% din DZR
Faina de quinoa confera o textura umeda si frageda produselor de patiserie. Inlocuieste jumatate din cantitatea de faina alba de grau cu faina de quinoa.
Unii oameni considera ca aceasta faina este amara, dar poti reduce gustul prajind-o pe o tigaie uscata la foc mediu timp de 5-10 minute, amestecand usor, inainte de a o adauga la reteta.
Faina de quinoa este excelenta pentru clatite, briose si aluaturi de pizza si placinte. De asemenea, o poti folosi pentru a ingrosa supele si sosurile.
#4. Faina de hrisca
La fel ca si celelalte, faina aceasta se obtine din hrisca macinata. In ciuda numelui si, poate, aspectului, hrisca nu are nici o legatura cu graul, fiind fara gluten in mod natural.
Hrisca are o aroma usoara de pamant si este utilizata in mod traditional la prepararea vestitilor taitei soba japonezi.
Este o sursa buna de fibre, proteine si micronutrienti, cum ar fi mangan, magneziu, cupru, fier si fosfor.
Cercetarile arata ca aceasta faina poate reduce glicemia la persoanele cu diabet si poate imbunatati biomarkerii sanatatii inimii. Poate avea, de asemenea, proprietati anticancerigene, antiinflamatorii si prebiotice.
Prebioticele sunt un tip de fibre care hranesc bacteriile benefice din intestin, care sustin sanatatea digestiva.
O portie de 1/2 cana (60 de grame) de faina de hrisca ofera:
- Calorii: 200
- Proteine: 4 grame
- Grasimi: 2 grame
- Carbohidrati: 44 grame
- Fibre: 6 grame
- Fier: 17% din DZR
- Mangan: 34% din DZR
- Magneziu: 33% din DZR
- Cupru: 73% din DZR
- Fosfor: 17% din DZR
Pentru cele mai bune rezultate, faina de hrisca trebuie utilizata in combinatie cu alte fainuri integrale, in continut de 25-50% din faina totala dintr-o reteta.
Functioneaza bine in retetele de clatite si paini rapide si face o crusta delicioasa atunci cand este folosita in loc de clasicul pesmet pentru pane-uri.
#5. Faina integrala de grau
Da da, pentru ca nu inseamna ca graul este mai putin bun decat celelate tipuri de faina exemplificate. Insemna doar ca graul integral si faina alba de grau sunt foarte diferite.
In timp de faina integrala de grau se obtine prin macinarea boabelor de grau intregi intr-o pulbere fina, faina alba procesata elimina cele mai bogate parti ale bobului: taratele si germenii.
Acesta este motivul pentru care faina integrala de grau este considerata a fi mai sanatoasa decat varianta alba, procesata.
Este o sursa buna de proteine, fibre si ofera o varietate de vitamine si minerale. Deoarece contine gluten, nu este potrivita pentru persoanele cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten.
O portie de 1/2 cana (60 de grame) de faina integrala de grau 100% ofera:
- Calorii: 200
- Proteine: 8 grame
- Grasimi: 0 grame
- Carbohidrati: 42 grame
- Fibre: 8 grame
- Fier: 11% din DZR
- Potasiu: 5% din DZR
Faina integrala de grau poate fi utilizata in cantitati egale cu faina alba sau de uz universal in orice reteta. Retine ca ofera o textura mai putin pufoasa decat faina alba, deoarece este nerafinata.
Te poti delecta cu ea folosita in paine de casa, briose, prajituri, chifle, aluat de pizza, clatite si vafe.