Migdalele sunt foarte nutritive si aromate. Fie ca sunt consumate intregi, tocate, feliate, sub forma de faina de migdale sau ca si unt de migdale, aceasta nuca merita cu adevarat statutul sau de superaliment.
Iata sase beneficii ale migdalelor sustinute de cercetari in domeniu si modalitati simple de a le incorpora in mese, gustari si delicii.
Migdalele sunt bogate in nutrienti
30 de grame de migdale, aproximativ un sfert de cana, ofera o cantitate generoasa de grasimi sanatoase pentru inima, impreuna cu 6 g de proteine vegetale, 4 g de fibre sanatoase (13% din minimul zilnic), jumatate din cantitatea zilnica de vitamina E si 20% din cantitatea de magneziu – impreuna cu vitaminele B si cantitati mai mici de calciu, fier si potasiu.
Vitamina E care actioneaza ca un antioxidant care protejeaza celulele de daunele care pot duce la imbatranire prematura si boli – sustine, de asemenea, imunitatea, reduce inflamatia, ajuta la largirea vaselor de sange pentru a imbunatati fluxul sanguin si este legata de protectia impotriva afectiunilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.
Magneziul joaca un rol important in sanatatea creierului, starea generala de bine psihic si somnul, precum si reglarea glicemiei si a tensiunii arteriale. Pachetul general de nutrienti oferiti de migdale, de asemenea, ajuta la protejarea densitatii osoase.
Sunt pline de antioxidanti
Migdalele sunt o sursa vitala de antioxidanti, dintre care o mare parte se concentreaza in stratul lor brun de coaja. Un studiu (partial finantat de Almond Board of California), a constatat ca la barbatii si femeile care au consumat zilnic 70 de grame de migdale, nivelurile sanguine ale biomarkerilor pentru stresul oxidativ au scazut cu pana la 27% intr-o luna.
Stresul oxidativ este un dezechilibru intre producerea de radicali liberi care dauneaza celulelor si capacitatea organismului de a contracara efectele lor daunatoare. Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii din migdale sunt responsabili de efectul protector.
Migdalele pot ajuta la sanatatea intestinelor
Atat migdalele crude cat si cele prajite actioneaza ca prebiotice, care servesc ca hrana pentru bacteriile benefice din intestin legate de imunitate, anti-inflamatie si sanatatea mintala.
Intr-un studiu recent, studentii au fost repartizati la intamplare sa aiba o masa de migdale sau biscuiti graham.
Dupa opt saptamani, cercetatorii au observat ca consumatorii de migdale au experimentat schimbari importante in structura microbiomului intestinal, inclusiv o scadere a unei bacterii patogene si o crestere a diversitatii bacteriilor legate de rezultate pozitive, inclusiv gestionarea greutatii, functia insulinei, reglarea colesterolului si efecte antiinflamatoare.
Migdalele iti mentin intima sanatoasa
Migdalele iti protejeaza inima in mai multe moduri. S-a demonstrat ca nucile mentin sau maresc colesterolul HDL „bun” care contribuie la protectia inimii, in timp ce scad nivelul LDL „rau”.
Migdalele si alte nuci contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei vasculare, ceea ce inseamna ca ajuta vasele de sange sa se relaxeze si sa reduca rigiditatea arterelor.
Intr-un studiu efectuat la persoanele cu colesterol ridicat, un grup a primit zilnic 30 de grame de migdale in timp ce alt grup a primit acelasi numar de calorii intr-o briosa fara migdale. Dupa doua saptamani, consumatorii de migdale au experimentat un LDL redus, mentinand in acelasi timp un nivel bun de HDL. Consumatorii de migdale au pierdut din tesutul adipos de pe membre si abdomen.
Migdalele pot ajuta la reglarea greutatii
S-a demonstrat ca consumul de nuci, inclusiv migdale, reduce indicele de masa corporala sau IMC (o masura a greutatii in comparatie cu inaltimea) si reduce dimensiunile taliei. Pe langa faptul ca sunt satioase, combinatia de grasimi sanatoase, proteine vegetale si fibre din migdale sporeste sentimentul de plenitudine si intarzie revenirea foamei.
De asemenea, cercetarile mai noi constata ca migdalele contin de fapt cu aproximativ 20% mai putine calorii decat indica etichetele, deoarece unele dintre calorii nu sunt absorbite din tractul digestiv in sange.
Sunt bune pentru piele
Stim ca grasimile bune sprijina sanatatea pielii, dar migdalele pot face adevarate minuni cand vine vorba de intinerirea pielii.
Intr-un studiu, femeile sanatoase in postmenopauza au fost impartite in doua grupuri. Timp de 16 saptamani, un grup a consumat 20% din caloriile zilnice sub forma de migdale, iar celalalt a consumat acelasi numar de caloriim faramigdale.
O fotografie faciala si un sistem de analiza a imaginii au fost utilizate pentru a evalua latimea si severitatea ridurilor la inceputul studiului si apoi opt si 16 saptamani mai tarziu.
Cercetatorii au descoperit ca grupul care a consumat migdale a avut ridurile cu mult diminuate.
Cum poti adauga migdale in alimentatia ta
Migdalele sunt o gustare usor portabila ca atare, dar pot fi incorporate si in preparate. Bateti untul de migdale intr-un smoothie, topiti-l peste ovaz si lasati-l peste noapte, folositi-l ca o baie pentru fructe proaspete sau ca baza pentru bilele energizante – combinate cu suplimente precum fructe uscate tocate, ciocolata neagra tocata, condimente si seminte.
Imbracati fructele coapte sau sotate cu un topping faramitat din unt de migdale, o picatura de sirop de artar, ovaz si scortisoara. Presarati migdale pe o salata, legume fierte sau alte preparate. Folositi faina de migdale in loc de pesmet sau in locul fainii universale din clatite si produse de patiserie. Sunt numeroase utilizari pentru faina de migdale.