Un ingredient foarte popular, care isi gaseste rapid locul in mai multe retete, nuca de caju este acum pe lista de cumparaturi a unui numar mare de persoane.
Nucile de caju vin la pachet cu o serie de beneficii importante pe care ar trebui sa le iei in calcul atunci cand vrei sa ai o viata sanatoasa.
Nucile de caju si sanatatea inimii
Centrul National pentru Informatii despre Biotehnologie (NCBI), in studiul sau de caz, subliniaza ca nucile de caju sunt benefice pentru sanatate, tinand sub control anumite afectiuni, cum ar fi bolile de inima. Studiile arata in mod constant ca aportul de nuci de caju are un efect de scadere a colesterolului, in contextul dietelor sanatoase, si exista dovezi emergente ale efectelor benefice asupra stresului oxidativ, inflamatiei si reactivitatii vasculare.
Caju ajuta la scaderea LDL si creste capacitatea de transport pentru HDL. HDL este responsabil pentru absorbtia colesterolului din inima si transportul sau la ficat, unde poate fi descompus.In 2003, Food and Drug Administration a declarat ca un pumn de nuci de caju pe zi ar trebui sa fie parte a unei diete cu continut scazut de grasimi, putand reduce riscul bolilor de inima.
Consumul de caju in mod regulat si limitat poate ajuta la evitarea bolilor de vaselor de sange. Nucile de caju sunt bogate in cupru, care joaca un rol important in eliminarea radicalilor liberi din organism. Deficitul de cupru poate duce la deficiente de fier, cum ar fi anemia. Prin urmare, dieta noastra ar trebui sa contina cantitatea recomandata de cupru. Si nucile de caju sunt o sursa buna.
Nucile de caju pot ajuta vederea
In mediul urban excesiv de poluat, ochii de multe ori sufera de diverse infectii. Caju contine un puternic pigment antioxidant numit Zea Xanthin. Acest pigment este absorbit usor si direct de retina noastra, spune nutritionistul Anju Sood. Acesta formeaza apoi un strat protector peste retina, care previne razele UV daunatoare. Dr. Anshul Jaibahrat Bhatnagar spune ca Zea Xanthinul in cantitati mici ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legate de varsta la varstnici si, prin urmare, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.
Nucile de caju sunt bune pentru piele
Derivat din seminte de caju, „uleiul de caju face minuni pentru pielea ta”, spune Gargi Sharma, specialist in managementul greutatii. Uleiul de caju este bogat in seleniu, zinc, magneziu, fier si fosfor. De asemenea, nucile de caju surse excelente de fitochimicale, proteine si antioxidanti. Procentul ridicat de seleniu din caju nu este numai bun pentru pielea ta, ci „ajuta si la prevenirea cancerului”, spune nutritionistul Anju Sood.
Nucile de caju te ajuta sa slabesti
Spre deosebire de cei care tin diete ce limiteaza consumul de oleaginoase, persoanele care consuma nuci de caju in mod moderat si regulat slabesc mai repede. Pe baza dovezilor din studiile clinice epidemiologice si controlate, consumul de nuci nu este asociat cu o greutate corporala mai mare.
Studiul realizat de Journal of Nutrition afirma ca dovezile epidemiologice indica in mod constant ca consumatorii de nuci au un IMC mai mic decat cei care nu sunt consumatori. In ceea ce priveste studiile clinice, dovezile sunt aproape uniforme si spun ca includerea lor in dieta duce la mentinerea unei greutati optime. Mai mult, nucile precum cele de caju au acizi grasi Omega 3 care contribuie accelerarea metabolismului.
Nucile de caju sunt o gustare excelenta pentru cei care doresc sa slabeasca, deoarece sunt hranitoare si tind sa te mentina plin pentru o perioada mai lunga de timp. Nucile ar trebui sa fie intotdeauna consumate crude si nesarate, pentru ca cele sarate si prajite sunt mult mai calorice si mai sarace in nutrienti.
Nucile de caju sunt surse de fibre dietetice
Conform studiilor, nucile de caju au un procent mare de fibre dietetice. Cele doua fibre dietetice esentiale solicitate de corpul nostru sunt acidul oleic si acidul palmitic. Aceste fibre nu sunt produse de corpul nostru si, prin urmare, trebuie consumate extern. Nucile de caju sunt surse bune ale acestor fibre.
Fibrele dietetice ajuta la digestia mai buna a alimentelor, cu toate acestea, consumul excesiv poate provoca balonare si productie semnificativa de gaze intestinale. Consumul de nuci, cum ar fi caju, a fost legat de incidenta scazuta a mai multor boli digestive.
Nucile de caju si sanatatea parului
Specialistii spun ca consumul de caju, precum si aplicarea de ulei de caju pe pielea capului asigura un par sanatos. Cuprul prezent in uleiul de caju ajuta la producerea pigmentului pentru piele si par numit melanina. De asemenea, imbunatateste culoarea parului si poate oferi o textura matasoasa, datorita prezentei acizilor linoleici si oleici.
La toate acestea se adauga si faptul ca nucile de caju sunt gustari aromate si satioase, deci atunci cand esti pe drum, esti la birou sau ai nevoie de o gustare rapida si sanatoasa, vor fi mereu acolo sa iti vina in ajutor. Pentru a manca nuci de caju nu este nevoie sa intrerupi tot ce faci si sa te asezi la masa atunci cand nu iti vezi capul de treaba. Tot ce trebuie sa faci este sa ai mereu o punga cu tine pentru zilele aglomerate.