Notiunea de post, din punct de vedere al unui specialist este considerata o denutritie proetica, insa acele proteine animale de care obisnuim sa ne lipsim in aceasta perioada pot fi suplinite de cele vegetale, acestea prezentand, uneori, o calitate superioara.

Datorita faptului ca numarul romanilor care isi doresc tot mai mult sa urmeze postul calendarului ortodox este unul destul de mare, este important de descoperit cateva alimente bogate in nutrienti, satioase si care se bucura de un gust bun, compensand totodata lipsa de proteina animala.

Optiunile alimentare pe durata postului sunt mai limitate, astfel ca cea mai mare parte a cosurilor de cumparaturi din supermarkete sunt incarcate cu produse procesate, ce au si un continut ridicat de E-uri. E-urile sunt anumiti aditivi alimentari adaugati de catre producatorii de alimente in compozitia lor. In ultimele trei decade, in continutul multor produse alimentare de post au aparut substante chimice, de sinteza. Aceasta categorie de substante artificiale sunt foarte nocive, fiind responsabile cu producerea unor boli grave in timp. In mod obisnuit, produsele alimentare cu un pret mai scazut sunt si cele mai bogate in cantitatea de E-uri nocive.

Pentru sanatatea noastra este recomandat sa evitam utilizarea consumului de preparate procesate si sa optam pentru variante naturale, care se bazeaza pe o alta categorie de optiuni alimentare.

Fasolea este un aliment destul de recomandat de-a lungul postului. Ea contine carbohidrati care nu cresc rapid nivelul zaharului din sange, iar continutul de proteine este suplimentat de vitamina B si fier –  acestea sunt si sursele pentru o vitalitate crescuta. Putem lasa imaginatia sa functioneze, colorand platoul cu salate si boabe de fasole pestrite, rosii sau negre.

Nautul este similar cu fasolea din punct de vedere al cantitatii de proteine, astfel, daca suntem interesati in a ne mentine si greutatea il putem alege ca alternativa, intrucat are mai putine calorii.

O varianta excelenta de intrerbuintare a nautului este hummusul, preparatul avand un gust delicios, mai cu seama daca va fi asociat cu salata asortata sau chiar cu o felie de paine integrala cu seminte.

Lintea este un aliment care se afla pe rafturile magazinelor de ceva vreme si nu este straina ca planta, insa in bucatariile romanilor si-a facut drum mai greu. Daca te intrebi care ar fi motivele pentru care sa integrezi lintea in mesele de post, raspunsul se gaseste in lista lunga de elemente nutritive pe care boabele de linte le contin. Este vorba despre proteine, fibre, minerale precum fierul, fosforul, zincul, magneziul, vitaminele B1, B5, B6 SI B9.

Mazarea este o planta leguminoasa bogata in proteine care previne si tine sub control mai multe boli, avand si o multime de efecte benefice asupra sanatatii. Boabele de mazare sunt printre cele mai bune alimente de prevenire a bolilor canceroase si contribuie semnificativ la riscul de boli cardiovasculare.

Spanacul este un aliment care contine foarte multe proteine raportat la suta de grame, locul intai la continutul proteic alaturi de fasolea verde. Avand in vedere faptul ca in aceasta perioada a anului este mai complicat sa le achizitionam proaspete si le luam de la frigiderele cu produse congelate, trebuie sa avem grija ca acesta sa nu fie singura sursa de proteine din cursul unei zile, intrucat alimentele isi mai pierd din continutul nutritional prin congelare.

Orezul este o sursa importanta de energie, avand un continut puternic de carbohidrati cu eliberare treptata. Actioneaza precum un combustibil pentru functionalitatea organelor.

Ovazul este printre cele mai sanatoase cereale, reprezentand o sursa excelenta de vitamine, minerale si compusi unici din plante. Fulgii de ovaz contin o cantitate mare de fibre solubile unice, numite beta-glucani, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Printre acestea se numara capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, a zaharului din sange si raspunsului insulinic. Se poate consuma ca terci de ovaz sau in salata verde.

Toate acestea reusesc sa inlocuiasaca cu succes alimentele cu E-uri. De exemplu, pateurile procesate de pe rafturile supermarket-urilor pot fi inlocuite cu pateuri gustoase si nutritive de linte, naut sau mazare, care se fierb, se pun la blender cu putina ceapa si zeama de lamaie.

Conform specialistilor, este indicat ca intre mesele de post sa existe si un consum echilibrat de seminte de nuca, dovleac, de in, alune caju sau polen.

Lasa un comentariu