Iarna impune un altfel de regim alimentar. Avem tendinta sa fim mai mult ca oricand sedentari, practicam mai putin sport spre deloc. Daca la acest context mai adaugam si o alimentatie bogata in grasimi, rezulta nu doar kilograme in plus, ci si o serie de afectiuni.

Intr-o astfel de perioada organismul are nevoie de o alimentatie echilibrata, mentinand diversitatea acesteia. Este important sa consumam si alimente fresh, fructe, legume, pentru a sustine functionarea optima a sistemului imunitar.

Ce nu inteleg unii este ca o astfel de alimentatie sanatoasa nu exclude total ceea ce tine de placerile culinare. Traditional, corelam alimentatia pe timpul iernii cu un consum crescut de grasimi, de carne de porc si preparate, muraturi si alimente conservate.

Recomandari privind tipul de alimente de consumat iarna

Fructele proaspete si nu numai sunt un izvor de vitamine. Consumul de mere este unul oportun, intrucat se gasesc destul de usor, au pret rezonabil si rasplatesc cu fibre si vitamine din continut. 2 portii de fructe pe zi ar fi potrivite. Merele se pot consuma la fel de bine si uscate. Daca ne referim la fructe nici prunele uscate nu sunt de evitat.

La capitolul legume abundenta acestora in meniul zilnic ar fi indicata. Legumele sunt la randul lor surse de vitamine si minerale, sub orice forma ar fi consumate. Chiar daca nu le cosumam proaspete, acestea raman o alegere alimentara recomandata.

Sa nu omitem insa nici muraturile, legumele in saramura. Acestea au fost mereu o optiune delicioasa asortata drept garnitura pentru diverse feluri de mancare. Cum iarna umblam la rezervele din camara, acum este si timpul perfect de a consuma muraturi din plin. Acestea sunt recunoscute pentru efectele pozitive pe care le au asupra stimularii si sustinerii probioticelor din organism, cu efect de a regla flora intestinala.

Putini stiu ca legumele care fermenteaza, puse la murat, au o actiune benefica in organism, ajuta la intarirea imunitatii, atenueaza simptomele de alergie si reduc inflamatiile din corp.

De asemenea, legumele uscate sunt si ele o recomandare. Spre exemplu rosiile uscate si in ulei sunt un deliciu, o mancare sanatoasa si gustoasa, de post, slaba caloric. Se pot folosi cu succes la paste, in salate, direct pe paine sau dupa cum poftesc gusturile fiecaruia. Despre rosii se stie ca sunt benefice in sens multiplu – previn bolile cronice, contin antioxidanti, ajuta la restaurarea hidratarii, printre altele.

Cat despre ceea ce completeaza o masa, anume painea, aceasta poate fi inlocuita cu succes de mamaliga, dar ar fi bine ca aceasta sa fie preparata cu faina de malai eco. Beneficiile acesteia se refera la bogatia porumbului, sursa de acizi grasi nesaturati, vitamine, printre care E, K, fosfor, magneziu si fibre. Are efect impotriva stresului, prin complexul de vitamine B. Scade colesterolul, sustine buna functionare a muschilor si a inimii – acestea sunt doar cateva dintre efectele benefice.

Cat despre gustari ne putem orienta spre portii de nuci si alune. Nucile au multe grasimi, dar si calorii, ceea ce le recomanda a fi consumate in amestecuri dulci sau sarate. Au acizi grasi omega 3, fibre si proteine si dau sezantia de satietate fara sa fie nevoie de cantitati mari consumate. Nici alunele nu sunt mai prejos, iar acidul folic poate fi doar una din mentiuni privind beneficiul consumului acestora.

Asadar, un meniu complet iarna poate insemna alegeri sanatoase, cu preparate delicioase, nu un compromis al gustului si restrictii de orice fel.

Lasa un comentariu