Este posibil sa fi auzit multe discutii despre antioxidanti, dar, cu toate acestea, sunt putini oameni care stiu ce sunt sau cum functioneaza.

Tocmai de aceea ne-am propus in acest articol sa vorbim despre tot ce trebuie sa stii despre antioxidanti.

Antioxidanti explicati in termeni simpli

Ce sunt antioxidantii?

Sunt molecule care combat radicalii liberi din organism.
Acesti radicali liberi cunt compusi care pot provoca daune daca sunt in numar prea mare in corp, fiind legati de multe boli, inclusiv diabet, boli de inima si cancer.

Corpul nostru are propriile mijloace de aparare antioxidante pentru a mentine sub control radicalii liberi.

Dar antioxidantii se gasesc si in alimente, in special fructe, legume sau alte alimente integrale pe baza de plante.

Cativa dintre antioxidantii eficienti sunt vitaminele E si C.

Cum functioneaza radicalii liberi?

Acestia se formeaza constant in organism, iar fara antioxidanti, ar provoca daune rapid, ducand in cele din urma la deces.

Dar ei nu sunt nimai rai, caci servesc si functii importante, esentiale pentru sanatate:

De exemplu, celulele imunitare folosesc radicalii liberi pentru a lupta impotriva infectiilor.

Drept urmare, corpul tau trebuie sa mentina un anumit echilibru intre radicalii liberi si antioxidanti.

Cand acest echilibru nu mai exista si radicalii liberi depasesc antioxidantii, se ajunge la asa-numita stare de stres oxidativ. Acesta, pe o perioada prelungita de timp, poate deteriora ADN-ul si alte molecule importante din organism. Poate duce chiar la moartea celulelor.

Mai departe, deteriorarea ADN-ului poate creste riscul de aparitie a cancerului, iar oamenii de stiinta au concretizat ca tot el este esential in procesul de imbatranire.

Sunt cunoscuti mai multi factori de viata, stres sau factori de mediu care favorizeaza aparitia radicalilor liberi in exces, respecit stresul oxidativ:

  • poluarea aerului
  • fumatul activ si pasiv
  • alcoolul
  • toxinele
  • nivelurile ridicate de zahar din sange
  • radiatii, inclusiv bai solare excesive
  • infectii bacteriene, fungice sau virale
  • aportul excesiv de fier, magneziu, cupru sau zinc
  • prea mult sau prea potin oxigen in corp
  • aportul excesiv de antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E
  • deficienta de antioxidanti
Cum functioneaza radicalii liberi

Antioxidanti din alimente

Antioxidantii sunt esentiali pentru orice organism viu.

Organismul isi genereaza proprii antioxidanti, cum ar fi glutationul antioxidant celular.
Plantele, animalele si toate celelalte forme de viata au si ele propriul mecanism de aparare impotriva deteriorarii oxidative.

Prin urmare, antioxidantii se gasesc in toate alimentele integrale, antat de origine vegetala, cat si animala.

Beneficiile pentru sanatate asociate unei diete vegane se datoreaza cel putin in parte varietatii de antioxidanti pe care aceasta o furnizeaza.

Fructele de padure, ceaiul verde, cafeaua si ciocolata neagra sunt renumite pentru faptul ca sunt surse excelente de antioxidanti.
Conform unor studii, cafeaua este cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta occidentala, dar asta se datoreaza faptului ca foarte putini oameni mananca alimente bogate in antioxidanti.

Produsele din carne si pestele contin si ele antioxidanti, dar intr-o masura mai mica decat fructele si legumele.

Tot antioxidantii sunt cei care pot creste durata de viata a unui produs la raft, fie el natural sau procesat. Prin urmare, sunt utilizati frecvent ca si aditivi alimentari si conservanti.

Tipuri de antioxidanti dietetici

Antioxidantii pot fi clasificati ca solubili in apa sau solubili in grasimi.

Cei solubili in apa actioneaza in fluidul din interiorul si exteriorul celulelor, iar cei solubili in grasimi anctioneaza in principal in menbranele celulare.

Antioxidanti alimentari importanti includ:

  • Vitamina C – este un element nutritiv esential pentru buna functionare a organismului
  • Vitamina E – un antioxidant solubil in grasimi, care joaca un rol important in protejarea membranelor celulare impotriva stresului oxidativ
  • Flavonoizii – care sunt un grup de antioxidanti continuti de plante, au multe efecte benefice pentru sanatate.

Se intampla ca multe substante sa fie antioxidante care au si alte funtii importante in organism.
Exemple notabile includ:

  • Curcuminoizii din turmeric
  • Olecanthalul sin uleiul de masline extravirgin

Aceste doua substante nu numai ca sunt antioxidante, dar au si un puternic efect aniinflamator.

Ar trebui sa iei suplimente cu antioxidanti?

Aportul dietetic de antioxidanti este esential pentru o sanatate optima, dar prea mult nu este intotdeauna si bine.

Aprotul excesiv de antioxidanti poate afea efecte toxice si poate chiar sa promoveze aparitia stresului oxidativ, denumit „paradoxul antioxidant”. Unele studii arata chiar ca doze mari de antioxidanti cresc riscul de deces.

Din aceste motive, profesionistii din domeniul sanatatii te vor sfatui sa eviti suplimentele alimentare cu doze mari de antioxidanti – asta desi sunt necesare mai multe studii inainte de a trage concluzii solide.

In schimb, a manca o multime de alimente bogate in antioxidanti este o idee mult mai buna – studiile indica faptul ca alimentele reduc intr-o masura mai mare daunele oxidative in comparatie cu supliemntele alimentare.

De exemplu, un studiu a comparat efectele consumului de suc de protocale rosii cu apa dulce, ambele continand cantitati egale de vitamina C. Rezultatul a confirmat ca sucul a avut o putere antioxidanta semnificativ mai mare.

Rezultatele studiilor sugereaza ca antioxidantii din alimente functioneaza sinergic, pe cand a lua doar unul sau doua tipuri de antioxidanti izolati nu va avea celeasi efecte benefice.

Asadar, cea mai buna strategie care sa iti asigure un aport adecvat de antioxidanti este sa urmezi o dieta bogata in legume si fructe variate, alaturi de obiceiuri sanatoase.

Cu toate acestea, suplimentele alimentare in doze mici, cum ar fi multivitaminele, pot fi benefice atunci cand ai o deficienta in anumiti nutrienti sau nu poti urma o dieta echilibrata si sanatoasa.

Lasa un comentariu