Cafeaua verde este din ce in ce mai apreciata in comunitatile de sanatate si wellness, prin urmare, este posibil sa fi auzit si tu despre oferta bogata de compusi vegetali care promoveaza sanatatea.

Cafea verde – te poate ajuta sa slabesti

Haide sa vedem in acest articol ce este cafeaua verde, ce beneficii ar putea avea si daca te poate ajuta sa slabesti.

Ce este cafeaua verde?

Boabele de cafea verzi sunt pur si simplu boabe de cafea obisnuita, dar care nu au fost prajite si raman complet crude.

Extractul din boabe de cafea verde este foarte popular ca si supliment alimentar, isa poti cumpara si boabele ca atare, cu care poti prepara cafea in aceeasi maniera ca si cafeaua prajita.

Sa stii ca o cana de cafea verde nu te va imbia cu gustul si aroma celei prajite, caci are mai degraba un gust asemanator ceaiului din plante.

Mai mult decat atat, profilul nutritional difera de cel al cafelei prajite, desi la origini sunt acelasi aliment.

Cafeaua verde se mandrescte cu o cantitate mare de acizi clorogenici – compusi cu efecte antioxidante puternice si antiinflamatorii care pot oferi multe beneficii pentru sanatate.

Cafeaua prajita contine cantitati mici de acizi clorogenici, caci mare parte din ei s-au pierdut in timpul procesului de prajire.

Functioneaza ca si supliment alimentar pentru slabire?

In 2012, extractul de cafea verde a fost promovat ca si supliment alimentar care te ajuta sa scapi de kilogramele in plus de catre celebrul medic american Dr. Oz.

Insa de atunci sunt multi experti in domeniul sanatatii care au respins ideea ca aceasta are un efect semnificativ asupra greutatii.

Ideile lor nu au avut totusi un impact major, pentru ca extractul de cafea verde ramane si astazi unul dintre cele mai populare suplimente pentru slabit de pe piata.

Mai multe studii mici au tratat soarecii cu extract de cafea verde si au constatat ca a redus semnificativ greutatea corporala totala si acumularea de grasime.

Cu toate acestea, studiile la om au fost mult mai putin concludente.
Majoritatea cercetarilor umane cu privire la cafeaua verde au fost neconcludente.
In timp ce unii participanti au pierdut in greutate, studiile au fost slab concepute cu dimensiuni mici de esantion si durate scurte.

Intr-un studiu din 2017 asupra femelelor cu obezitate, administrarea a 400 mg de extract de boabe de cafea verde timp de 8 saptamani, impreuna cu o dieta restrictionata, a dus la pierderea in greutate mai mare decat la urmarea unei diete exclusiv restrictiva.

Cei care au luat extractul au redus si colesterolul total, colesterolul LDL (rau) si acizii grasi liberi.
Cercetatorii au descoperit ca interventia extractului de cafea verde a afectat descompunerea grasimilor din organism, ceea ce poate ajuta oamenii sa-si controleze greutatea.

Cercetarile din 2020 sunt de acord ca extractul de boabe de cafea verde poate imbunatati biomarkerii, inclusiv urmatoarele:

  • reducerea colesterolului total
  • reducerea nivelului de colesterol LDL, desi scade si colesterolul HDL (bun)
  • un efect modest, nesemnificativ asupra nivelurilor de trigliceride

Alte beneficii pentru sanatate?

Cafeaua verde poate avea alte beneficii pentru sanatate decat pierderea in greutate.

De fapt, acizii sai clorogenici pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum diabetul si bolile de inima.

Intr-un studiu de 8 saptamani, 50 de persoane cu sindrom metabolic – un grup de factori de risc, incluzand hipertensiunea arteriala si glicemia, care iti cresc riscul de diabet si boli de inima – au luat 400 mg de extract de boabe de cafea verde decafeinata de doua ori pe zi.

Cei care au luat extractul au inregistrat imbunatatiri semnificative ale zaharului din sange, a tensiunii arteriale si a circumferintei taliei, comparativ cu un grup de control.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, sunt necesare studii mai mari.

Acizii clorogeni continuti de cafeaua verde au multe efecte posibile asupra sanatatii, conform studiilor, inclusiv:

  • antioxidant
  • anti-inflamator
  • antihipertensiv

De asemenea, pot ajuta la protejarea inimii si a ficatului.

In concluzie

Extractul de boabe de cafea verde poate fi un ajutor eficient pentru pierderea in greutate. De asemenea, poate promova reglarea zaharului din sange, poate imbunatati markerii de sanatate, cum ar fi tensiunea arteriala si colesterolul si poate oferi un plus de antioxidanti.

Totusi, trebuie sa tii cont ca vei avea nevoie si de o dieta echilibrata si sanatoasa, si destul de mult exercitiu fizic pentru ca rezultatele sa se vada.

Si un sfat de la un medic ar fi binevenit, mai ales daca te gandesti sa iei suplimente alimentare care sa te ajute sa scapi de kilogramele in plus.

Lasa un comentariu