Vara putem slabi mai usor, este o constatare a celor care prefera sa manance mai multe salate ca oricand. Au si motive bine intemeiate sa faca asta, de vreme ce legumele fresh de sezon sunt usor de gasit si combinate in fel si chip pot fi o masa savuroasa, satioasa si mai ales sanatoasa. Nici nu implica prea mult efort. Sunt recomandate legumele, fructele bio sau cel putin din surse sigure. De dragul diversitatii pot fi combinate cu diverse tipuri de uleiuri, presate la rece.
Cunoscute pentru prorietatile lor multiple, uleiurile presate la rece se recomanda sa se cumpere in sticla bruna, nu in cele din plastic, pentru a se evita oxidarea lor. Fiecare tip de ulei are aroma sa si deci adaugat unui mix de legume poate schimba gustul. Iata ce poti sa incerci:
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este gras, dar sanatos. Poate fi folosit in salate si in diferite preparate, dressinguri, la supe, chiar si la prajit.
Acesta face parte din clasa acelor uleiuri cu un continut mare de vitamina E, precum si A, D si B6, grasimi saturate, contine proteine si ca efect este binecunoscuta actiunea sa antiinflamatoare. De asemenea, are efect antibacterian si poate fi folosit si ca uz extern pentru ingrijirea pielii si a parului.
Ulei de susan
Acest tip de ulei este puternic antioxidant, previne imbatranirea prematura a celulelor si previne raspandirea infectiilor si a bolilor diverse. Nu contine multe calorii, in schimb are in compozitie vitamine precum B, D, E, F. Pentru ca este considerat un aliat al organismului privind tonifierea si regenerarea, poate fi consumat mai des ca oricand mai ales in salate si sosuri, dar la fel de bine poate face parte din retete de dulciuri.
Ulei de in
Un alt ulei ideal pentru salate este cel de in. Contine acid alfa-linoleic, un acid gras de tip Omega 3. De mentionat ca acest tip de ulei nu este indicat a fi folosit la prajeli sau sotari.
Uleiul de seminte de dovleac
Este o sursa importanta de zinc si nu numai – uleiul de seminte de dovleac are o aroma aparte, este bogat in acizi grasi esentiali Omega 3 si 6, seleniu, vitamine precum A, E si F. Acesta se va folosi exclusiv in salate, niciodata supus temperaturilor inalte, pentru ca isi pierde din proprietati. Ar fi pacat, de vreme ce este cunoscut pentru actiunea sa benefica asupra organismului, fiind indicat pentru cei care sufera de prostata, nervozitate, colita, probleme hepatice etc.
Acestea nu sunt singurele optiuni. In magazinele de specialitate se regasesc sortimente de uleiuri presate la rece aparte de cele mentionate: de struguri, alune de padure, de canepa sau cocos printre altele. Important este ca textura celui ales sa fie potrivita. Spre exemplu, ca o regula generala un ulei mai dens, preum este cel de dovleac sau de susan, merge ideal cu legume fierte. Un ulei mai usor, de struguri, se potriveste mai degraba la legume proaspete.
Folosite corect, astfel de uleiuri rasplatesc cu un gust placut, o aroma unica si cu o doza de sanatate desigur.