Se foloseste de secole indeosebi in zonele tropicale unde palmierii cresc in mod natural, dar si la scara larga astazi, deci si in Europa – uleiul de palmier. Se extrage din fructul arborelui de palmier de ulei, fiind recunoscut pentru continutul bogat de antioxidanti naturali si vitamine precum A si E.

Exista o serie de semne de intrebare cu privire la acesta insa, aspecte pe care oricine consuma produse alimentare procesate sau gateste cu ulei de palmier ar trebui sa le constientizeze. Se pune intrebarea daca este cauza unor probleme de sanatate grave inregistrate astazi sau nu.

Uleiul de palmier, o sursa de probleme de sanatate?

O amenintare majora din partea acestui tip de ulei vizeaza sanatatea cardiovasculara, intrucat continutul lui are un nivel de grasimi saturate ridicat. Pentru ca ocupa locul 2 in clasamentul uleiurilor cele mai folosite la nivel mondial, dupa cel de soia, este cazul sa aflam la ce riscuri ne supunem atunci cand suntem parte din randul celor ce il consuma, fie moderat, fie frecvent.

Uleiul de palmier a inceput sa „beneficieze” de atentie din momentul in care a fost luata decizia de a reduce continutul grasimilor trans in cazul produselor alimentare prelucrate, de catre autoritatile guvernamentale. Uleiul de palmier este un produs refractar, pentru ca ramane in forma de masa lipitoare in stomac, netopindu-se decat la temperaturi mai mari.

Avantajul principal al acestui ulei este ca rezista cu succes la temperaturi inalte, deci poate fi folosit in acest sens fata de alte uleiuri. Nehidrogenat, este stabil la valori de pana in 230 grade Celsius, comparativ cu cel de masline spre exemplu, care rezista doar pana la 180 grade Celsius. Uleiul de palmier poate fi folosit la prajit fara a se arde, insa doar o singura data, dupa care trebuie aruncat pentru ca se descompune in substante cancerigene.

Balanta pro si contra uleiului de palmier

Haideti sa vedem care sunt avantajele, respectiv dezavantajele acestui tip de ulei, pentru a constientiza masura in care e recomandat a-l folosi in alimentatie.

  • Pro ulei de palmier in alimentatie

Acizii grasi nepericulosi sunt un plus de trecut pe lista avantajelor. Aceasta particularitate – solidificarea spontana la temperatura camerei – se datoreaza acizilor grasi saturati care se gasesc intr-un procent mai mare decat al uleiurilor vegetale in uleiul de palmier.

Coacerea aluaturilor este mai eficienta in cazul produselor de panificatie/patiserie, datorita consistentei solide. Nu trece prin procesul de hidrogenare ca in cazul grasimilor solide trans nesanatoase.

  • Contra ulei de palmier in alimentatie

Sursa de toxicitate in organism, uleiul de palmier este contraindicat de unii specialisti. Se pare ca, potrivit studiului publicat de trei biochimisti nigerieni in anul 1999, in stare de oxidare uleiul poate sa compromita functiile biochimice, precum si pe cele fiziologice ale corpului uman. Asta ar putea cauza toxicitate la organe ca inima, plamanii, ficatul si rinichii. De altfel asta ar stimula si cresterea numarului de acizi grasi liberi in organism.

Substantele cangerigene care se gasesc in uleiul de palmier, potrivit avertizarilor emise de Autoritatea Europeana a Standardelor Alimentare, sunt un risc pentru copii, chiar si in cantitati moderate. Practic nu exista un nivel al acestuia care ar putea fi incadrat in limita sigura de consum.

Constientizarea efectelor pe care consumul acestui tip de ulei le poate avea asupra organismului uman este necesara, date fiind cazurile de boli care pot fi asociate azi cu uleiul de palmier. O initiativa in acest sens a fost deja luata in Italia, unde supermarket-urile nu mai comercializeaza crema de ciocolata Nutella, marca Ferrero intocmai din acest motiv – anumite substante continute de uleiul de palmier prezinta risc cancerigen.

Concluzii sumare

Exista tot felul de contradictii asadar in ceea ce priveste consumul de ulei de palmier, insa cu siguranta ca este o varianta preferata la scara larga, mai ales de restaurantele tip fast food si nu numai, intrucat este mai accesibil ca pret si poate fi pastrat mai mult timp fara sa isi schimbe gustul. Este pus insa sub semnul intrebarii cand vine vorba despre utilizarea lui constanta si efectele sale asupra sanatatii.

Lasa un comentariu