Vara si-a facut simtita prezenta si e momentul sa profitam acum de beneficiile razelor de soare asupra pielii. In primul rand, un aspect ce este corelat cu razele soarelui este vitamina D – de aceea se si numeste vitamina soarelui. Procesul de formare al vitaminei D cu ajutorul expunerii la soare este unul cat se poate de simplu. Cu siguranta ca pentru un aport eficient este nevoie de respectarea catorva reguli.

In primul rand, utilizarea solutiilor de protectie solara sau palariile impiedica formarea de vitamina D de catre piele. Totusi, nu este recomandata expunerea fara protectie un timp indelungat, pentru a nu va alege cu alte afectiuni. Va recomandam o perioada optima de stat in soare si anume 10 – 15 minute – timp suficient pentru producerea vitaminei D.

Este ideal sa profitam de perioada verii si de beneficiile razelor solare asupra organismului, insa cand expunerea nu este posibila se recomanda suplimentarea vitaminei D prin alte mijloace. Este mai mult decat o vitamina – este considerata de unii specialisti un hormon ce ajuta la buna functionare a organismului. Deficitul de vitamina D poate produce urmari grave si de aceea in cele ce urmeaza atentia este orientata in acest sens.

Ce inseamna o carenta de vitamina D?

Stim cat de important este acel aport optim de nutrienti si vitamine pentru o buna functionare a organismului. Vitamina D este asimilata in mod natural de organism prin expunerea la razele soarelui, insa acest lucru nu este tot timpul posibil.

O carenta in vitamina D prezinta un risc ridicat in ceea ce priveste dezvoltarea rahitismului, osteoporozei, boli cardiovasculare, infectii si tulburari cognitive. Este recunoscut faptul ca vitamina D ajuta la formarea unui sistem osos puternic. Acest lucru se datoreaza faptului ca ajuta organismul sa asimileze calciul din dieta alimentara zilnica.

 Cauzele deficitului de vitamina D

Cauzele carentei in vitamina D sunt multiple. Acestea pot face referire la:

 • Dieta vegetala – o cantitate suficienta de vitamina D se regaseste in special in alimentele de origine animala.
 • Piele inchisa la culoare – ca raspuns la expunerea solara, melanina in cantitati ridicate reduce gradul de asimilare al nutrientului in piele.
 • Probleme intestinale sau digestive – anumite afectiuni pot influenta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D. Printre acestea se numara – boala celiaca, fibroza chistica si inclusiv boala Crohn.
 • Expunerea insuficienta la soare – organismul produce in proportii ridicate vitamina D in momentul expunerii la soare.

Daca expunerea la soare nu este posibila din diverse motive, va recomandam vitamina D lipozomala cu absorbtie ridicata. Este recomandata administrarea in situatiile in care locuiti in zone cu un climat ploios, ocupatia implica purtarea hainelor lungi sau petrecerea multor ore intr-o incapere.

Cum suplimentam vitamina D in cazul in care nu stam la soare – vitamina D lipozomala cu aborbtie mare

Iata care sunt cateva dintre beneficiile si avantajele acestei vitamine pentru organismul nostru:

 • In cazul vitaminei D imbracata intr-un strat lipidic dublu de lipozomi nu mai sunt necesari solventii aditionali.
 • Bariera protectiva formala de lipozomi apara vitamina D, atunci cand aceasta ajunge in stratul gastro-intestinal, de actiunea radialilor liberi si celorlalti factori degradanti.
 • Lipozomii sunt alcatuiti din fosfolipide care ii face complet biodegradabili si inerti biologic, datorita structurii asemanatoare cu membranele celulare ale organismelor vii.
 • Nu au continut de etanol sau de alti solventi organici.
 • Dimensiunea lor redusa favorizeaza absorbia optima in tractul gastro-intestinal.

Actiunea vitaminei D lipozomala asupra organismului nostru

 • Capacitatea de a stimula absorbtia calciului si a fosforului in organism.
 • Mentinerea unei sanatati ideale a dintilor, sistemului osos, a celui muscular, precum si o functionare normala a sistemului imunitar.
 • Rol important in procesul de diviziune celulara.

Constientizarea acestor efecte, respectiv a consecintelor pe care carenta de vitamina D le are asupra organismului este deosebit de importanta.

Lasa un comentariu